VUČIĆ POVODOM GODIŠNJICE “OLUJE”: Gde je nestalo 500.000 Srba?

VUČIĆ POVODOM GODIŠNJICE “OLUJE”: Gde je nestalo 500.000 Srba?

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC


Povodom godišnjice “Oluje”, predsednik Srbije Aleksandar Vučič upitao je gde je nestalo 500 hiljada Srba iz Hrvatske i kako se to dogodilo.

“Oluju” Hrvatska slavi kao pobedu u okviru “domovinskog rata”, a ne kao proterivanje Srba sa teritorija na kojima su živeli.

“Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na dostojanstven i ozbiljan način obeležavamo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo”, rekao je predsednik Srbije.

Upitan o izjavi hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da bi želela da prisustvuje koncertu u Splitu Marka Perkovića Tompsona, koji je poznat po ustaškim pesmama, na godišnjicu Oluje, Vučić je konstatovao da je to u Hrvatskoj radostan dan, dok je za nas jedan od najtužnijih dana u savremenoj srpskoj istoriji.

Pročitajte još: Vilson: Vučić će politički preživeti priznanje Kosova

“Mi ćemo ga peti put obeležiti kako dolikuje, zajedno sa Republikom Srpskom, i ponosan sam na to”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Predsednik je istakao da se pogledi Hrvatske i Srbije na prošlost razlikuju, ali da, bez patetike, može da iznese neke podatke i da, zapravo, time uputi pitanje strancima. Srbija želi najbolje odnose sa Hrvartskom i nastaviće da ih gradi, rekao je Vučić ali je zatražio objašnjenje za činjenicu da je po popisu 1991. godine u Hrvatskoj bilo 582.000 Srba i 106.000 Jugoslovena, odnosno ukupno oko 650.000 Srba, a da ih je 2011. bilo 184.000.

Izrazio je uverenje i da će Srba na popisu 2021. biti manje od 150.000. “Gde je nestalo 500.000 Srba?”, upitao je predsednik Srbije. “I da kažete da su ljudi otišli ‘trbuhom za kruhom’, da ih je tako otišlo 100.000, gde je nestalo 400.000 ljudi? Kako ćete to da objasnite, kako se to dogodilo?”, zapitao je Vučić.

Pročitajte još: Katoličku misu služili na ostacima pravoslavnog hrama

Teško je, kaže, to objasniti i to je teška rana Srba, sa kojom moraju da žive. Vučić je pozvao sve građane Srbije, a posebno Krajišnike, da dođu sutra u Krušedol, gde će biti obeležena godišnjica “Oluje”, da odaju poštu nastradalim Srbija, nauče decu šta se tamo zaista desilo, kako taj užasni zločin nikada ne bude zaboravljen.

On je naveo da je ponosan na Krajišnike koji su izbegli u Srbiju i da im je zahvalan na tome sto su svojim radom i trudom od Srbije napravili lepšu zemlju, i što su uvek Srbiju voleli više od svega.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar