Vesti
27.07.2021. 13:27
Tanjug

"Mir je prioritet"

Vučić: Pratimo dešavanja u BiH

Aleksandar Vučić predsednik Srbije
Izvor: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd obavešten i da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini uz poruku da Srbija ne može da ostavi Republiku Srpsku bez podrške u ekonomskom i svakom drugom pogledu, kao i da će izaći sa predlogom kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara o tenzičnoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon što su predstavnici Republike Srpske napustili institucije BiH zbog inicijative odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se u krivični zakon u toj zemlji uvede zabrana i kažnjavanje negiranja genocida.

''Ne ulazim u sve mere i kontramere, to se dešava u drugoj zemlji, ali smo obavešteni i pratimo sve, a ono što je izvesno je da ne možemo da ostavimo Republiku Srpsku u ekonomskom i bilo kom drugom pogledu bez podrške Srbije'', poručio je Vučić na pred konferenciji u Palati Srbija.

Na konstataciju novinara da su sve oštriji tonovi u Sarajevu i da se očekuje najveće zaoštravanje odnosa u BiH od završetka građanskog rata i pitanje da li se može izbeći ozbiljniji sukob, Vučić je rekao da se ''plaši da atmosfera jeste najteža i najuzavrelija od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

''Nadam se da svi razumeju da su mir i stabilnost prioritet i da moramo da razmišljamo o ekonomiji i o tome kako da živimo zajedno'', kazao je Vučić.

Dodao je i da je će izaći sa konkretnim predlozima kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.

"Ponoviću to, iako sam video da su mnogi napadali, da moramo da pokušamo da sa njima izgradimo bratske odnose u budućnosti. Nisam siguran da su sve izjave njihovih lidera iz Sarajeva od velike pomoći, ali to je već druga stvar'', rekao je Vučić.

Naveo je da narodi moraju da u određenim trenucima donose važne istorijske odluke koje, kako kaže, ne moraju uvek da se dopadaju političarima.

Vučić je najavio da će 4.avgusta u Busijama biti obeležena godišnjica progona srpskog življa i, kako je rekao, najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata u Evropi, kao i da će tog dana imati susret sa rukovodstvom Republike Srpske i da će sa njima o svemu razgovarati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Odluka Incka je krah demokratije i slobode misli"
valentin inck, 23. 7. 2021.

Željka Cvijanović

23.07.2021. 17:18

"Odluka Incka je krah demokratije i slobode misli"

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon kojim se kažnjava "negiranje genocida" predstavlja krah demokratije i slobodne misli, krah medunarodne zajednice i konačno krah BiH, jer jedna država ne može funkcionisati na takvim postulatima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve