Vesti
09.02.2024. 07:47

"Da biste to razumeli..."

Vučić pred SB UN govorio i o slučaju - Banjska

banjska, EPA, 9. 2. 2024.
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku da se sukob naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska ne može razumeti ako se u obzir ne uzme ono što mu je prethodilo.

Tokom rasprave na vanrednoj sednici SB UN o situaciji na Kosovu, zakazanoj na zahtev Beograda, Vučić je rekao da je deset meseci pre sukoba u Banjskoj molio kosovske Srbe, koji su tad bili na barikadama, da prihvate garancije EU i SAD i da povuku barikade "koje su podigli zbog kontinuiranih napada Prištine na njih".

"Oni su rekli da veruju meni, ali da njima (prištinskim vlastima) ne veruju ništa. Rekao sam im da ne mogu da dobijem više od toga, da moramo da verujemo našim američkim i evropskim partnerima i oni su pristali da uklone barikade. Tri meseca kasnije prištinske vlasti su počele da progone Srbe koji su bili na barikadama", kazao je Vučić.

Naveo je da je to "jedan od razloga zašto su ti ljudi koji su rođeni i koji su ceo život proveli na Kosovu želeli da brane svoj prag i svoje porodice".

"Da li su to radili sa pravom? Ne verujem, ali morate znati prave razloge. Čak i nakon toga, počeli smo proces istrage i biće optužnica, ali neko mora da shvati da je teritorijalni integritet Srbije jedini teritorijalni integritet koji je narušen, prema Povelji UN", dodao je Vučić.

Povodom tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbija podržava pranje novca i kriminalne aktivnosti na Kosovu, Vučić je rekao da je rečeno da Srbija prenosi vreće sa novcem preko administrativne linije i da na taj način ima veliki uticaj na kriminalce na severu Kosova.
 

"Znate ko donosi te vreće? Britanska kompanija Henderson to radi, legalno, mi smo ih angažovali da prenose naš novac za penzije, plate, socijalna davanja. A Velika Britanija je priznala nezavisnost Kosova", kazao je Vučić.
 

On se osvrnuo i na izjavu Kurtija da su srpske vlasti mučile opozicionog lidera Nikolu Sandulovića zbog polaganja cveća na grob Blerine Jašari u Prekazu, rekavši da "niko u Srbiji nije čuo za tog čoveka kao učesnika političkog života".

"Jednom, nekada davno, učestvovao je na izborima i dobio je 0,01 odsto glasova. To je činjenica", rekao je predsednik Srbije.

Povodom Kurtijeve tvrdnje da Srbija predstavlja "produženu ruku" Rusije, Vučić je kazao da je Srbija "nezavisna, suverena zemlja koja voli slobodu".

"Nismo ničije marionete, ni SAD ni Rusije ni bilo koje druge zemlje, i to će tako ostati", naveo je Vučić.

Posle Vučićevog drugog obraćanja Savetu bezbednosti, reč je po drugi put dobio Kurti. Vučić je potom zatražio da se obrati još jednom, ali mu reč nije dala predsedavajuća sednici, predstavnica Gvajane, rekavši da je dogovor da svaka strana ima pravo na po jednu repliku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve