Vesti
16.03.2020. 00:16
R. E. / Tanjug

VUČIĆ PROGLASIO VANREDNO STANJE: Zatvara se život da bi sačuvali život

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji Srbije.

"Srbija je danas u ratu protiv nevidljivog protivnika", izjavio je predsednik i dodao da će odmah posle večerašnjeg obraćanja i objave u Službenom glasniku uslediti sednica vlade, na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

"Doneli smo tu odluku ne lako, pošto se takva odluka donosi u izuzetnim i posebno kriznim situacijama", kazao je Vučić.

Vučić je takođe napomenuo da je današnji dan bio najgori za Evropu verovatno od Drugog svetskog rata i da je u Italiji umrlo 368 ljudi, u Španiji gotovo 200, kao i da se u drugim državama dramatično povećava broj umrlih.

"Ali nema nikakve sumnje da u danima koji dolaze da ćemo se sa tim suočiti", rekao je Vučić dodajući da će se nada da rast takvih slučajeva neće biti kao u evropskim zemljama zbog čega će biti preduzete najteže mere.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Vučić podseća da je Srbija prošla kroz teške krize, kroz užasnu ekonomsku krizu, da je država bila na korak do bankrotstva i da to danas ljudima izgleda kao pesma, ali da nije bilo lako i da smo sada jedna od dve zemlje u Evropi sa najvećim rastom.

Predsednik dodaje da smo prošli i kroz tešku sitauciju po pitanmu KiM, migranata, Srebrenica...

"Ovo će za nas biti najteža bitka za naš narod bitka za naše stare i bolesne, oni su oni su meta ovog žestoko napada. Moramo da čuvamo sve ali su oni pre svega meta ovog žestoko napada", dodao je Vučić.

Predsednik je naveo da biti organizovana i pomoć starijim licima.

"Niko se pre sa ovim nije suočio, dajte nam vremena da se organizujemo. Mnoge veće zemlje su poklekle, strašno su poklekle. Molim vas da ostanete u svojim domovima. Posebno u gradovima. Molim vas, jer vas volim i volimo. Vi ste meta ovog napada. Molim sve nas mlađe da ne idemo kod najstarijih i ne šaljemo decu da posećuju deke i bake, i pustimo deke i bake budu sami mesec dana. Da budu sami, da prežive ovo. Ali to je jedini način da prežive", istakao je Vučić.

Predsednik je naveo da će lokalne samouprave ograničiti rad restorana i kafana.

"Zatvara se život da bi sačuvali život", navodi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Oksana Skendzic

On se dotakao i toga da će od ponedeljka pripadnici Vojske Srbije čuvati bolnice a da će policija sprovoditi naredbu o izolaciji zaraženih.

"Policija će da sprovodi naredbu o izolaciji. Ko prekrši izolaciju, dobiće do tri godine zatvora", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je rekao da će pripadnici Vojske Srbije obezbeđivati bolnice i da u njih neće moći da ulazi "ko hoće".

Vučić je rekao da će, osim Kinezima, ostalim državljanima zemalja u kojima su žarišta virusa biti zabranjivan ulazak u Srbiju bez izolacije, čak i ako nemaju simptome virusa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve