Vesti
10.09.2020. 11:00
R. E. / RTS

Vučić razgovarao sa Putinom: Srbija ostaje istinski i korektan partner Ruske Federacije

tan2020-6-23_174016441_0.jpg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i obavestio ga o razgovorima u Vašingtonu i Briselu. Pres-služba Kremlja saopštila je da je Rusija visoko ocenila lični doprinos Vučića razvoju rusko-srpskih veza, piše RTS.

To je prvi razgovor lidera Srbije i Rusije posle potpisivanja sporazuma iz Vašingtona.

Vučić i Putin su razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou.

Dvojica sagovornika su potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a predsednik Putin je pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije.

"Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije", naglasio je predsednik Vučić.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Vučić je Putinu izrazio zahvalnost na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Putin je rekao da će Ruska Federacija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

Vučić i Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veći od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.

Kremlj: Visoki doprinos Vučića međusobnim odnosima

Pres-služba Kremlja saopštila je da je Rusija visoko ocenila lični doprinos Aleksandra Vučića razvoju rusko-srpskih veza.

U saopštenju se dodaje da je predsednik Srbije u telefonskom razgovoru obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina o razgovorima u Vašingtonu i Briselu, vođenim 4. i 7. septembra.

Kako se navodi, telefonski razgovor dvojice predsednika inicirala je srpska strana, i dodaje se da je posebna pažnja posvećena rešavanju kosovskog pitanja, prenosi Tas.

"Putin je potvrdio da nepromenljivost principijelnog stava Rusije u vezi sa pronalaskom kompromisnog i izbalansiranog rešenja prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN", navodi se u saopštenju.

Istaknuta je spremnost za dalju blisku saradnju sa njim po čitavom spektru pitanja bilateralne, regionalne i međunarodne agende.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
13.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve