Vučić sa bivšim komandantom Kopnene vojske SAD za Evropu

Vučić sa bivšim komandantom Kopnene vojske SAD za Evropu

foto: Služba za saradnju sa medijima


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa visokim predstavnikom Centra za analizu evropske politike (CEPA) i bivšim komandantom Kopnene vojske SAD za Evropu general-potpukovnikom Frederikom Benom Hodžisom o bezbednosnoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi i regionu, kao i problemima u dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost i da je, kao pouzdan partner u programu NATO Partnerstvo za mir, naročito kroz Individualni akcioni plan partnerstva, koji podrazumeva pojačani politički dijalog, spremna da doprinese održanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da odgovori na zajedničke bezbednosne izazove.

On je dodao i da će Srbija nastaviti da jača saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja i svaku drugu vrstu bilateralne vojne saradnje sa SAD.

U saoštenju se navodi i da je “predsednik Vučić objasnio generalu Hodžisu razloge zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, kao i nameru Srbije da nastavi dijalog nakon što Priština povuče protivpravne i anticivilizacijske takse”.

General Hodžis je istakao da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi medjunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

“NATO nije samo vojna alijansa, već savez dražava koje dele i brane zajedničke demokratske vrednosti”, istakao je Hodžis, kao veliki zagovornik transatlantske saradnje, navodi se u saopštenju.

General Hodžis koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu u okviru koje učestvuje na konferenciji “Srbija i NATO – pogled u budućnost” u organizaciji Centra za evroatlantske studije juče je položio cveće u parku Tašmajdan na spomen-obeležje posvećeno deci stradaloj tokom NATO agresije 1999. godine, dodaje se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar