Vesti
10.06.2019. 13:14
R. E. / Tanjug

VUČIĆ SA PALMEROM: Jedino su pregovori rešenje za Kosovo; Pozivam Trampa da posetiti Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se s visokim funkcionerom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, a teme razgovora bile su nastavak pregovora, ukidanje taksi i sudbina kosovskog pitanja.

Predsednik Vučić preneo je novinarima da je ukazao Palmeru da su neistinite priče, u delu zapadne javnosti, kako je Srbija iskoristila to što je Priština uvela takse da "zatvori" dijalog Beograda i Prištine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"Sa gospodinom Palmerom vodili smo veoma otvoren i konkretan dijalog, razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištine, o zastoju dijaloga. Pričali smo kako da se SAD i Srbija potrude da obezbedimo bezbednost u regionu. Naše pozicije su drugačije, SAD su priznale Kosovo, mi je smatramo našom teritorijom. Zamolio sam Palemera da nas razume da mi želimo kompromisno rešenje", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije.

Pročitajte još – Bivši šef Bundestaga za Ekspres: Problem Kosova svi mogu da opišu, ali niko da ga reši

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"Rekao sam mu da je suština u tome, kako da razgovarate sa nekim ko sprečava protok roba i usluga u 21. veku. Ako niste u situaciji da prebacite keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima", zapitao je Vučić.

Vučić: Biću uporan u pozivanju Trampa

Predsednik je ponovo uputio pozvi predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/SHAWN THEW

"Koristim priliku da preko vas i preko svih pozovem predsednika SAD- a da poseti Srbiju. Mi znamo da od njega ne možemo da očekujemo veliku promenu stava po pitanju Kosova, ali vas molim da prenesete predsedniku Trampu da njegovo odnos postane nešto izbalansiraniji prema pitanju Kosova i svim pitanjima", dodao je Vučić.

"Ne može na dva sastanka da se reši istorisjko pitanje"

Vučić i Palmer razgovarali su i o prestojećem sastanku koji će početkom jula biti održan u Parizu.

"Mi smo za sastanak spremni, ali misli da niko neće da čuje da da neko neće da se ukinu takse. Mislim da na dva sastanka ne može da se reši istorijsko pitanje. Mislim da ćemo mi i naši zapadni partneri dati sve od sebe da idemo ka poboljšanju dijaloga", naveo je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Palmer je ovom prilikom istakao da će se susresti i sa predstavnicima američkih firmi u Srbiji i da će pričati sa njima o tome koliko su opštečeni zbog tasksi Prištine Srbije.

"Ako hoćete da budemo neprijatelji sa Amerikom tražite drugog predsednika. Nikom od nas nije prijatno da jedan s drugim razgovaramo. Ako Srbija misli da ide u budućnsot, a da sa Amerikom ima loše odnose, nađite drugog predsednika i drugu vladu. Da li ću smeti da kažem šta mislim o prošlosti - smeću, ali mislim da je nama u interesu dobar donos sa SAD i daću sve od sve da to gradimo", istakao je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Palmer: Zamolio sam da se nastavi dijalog

Metju Palmer je ovom prilikom istakao da je bitno da dođe do nastavka pregvora.

"Predsednik  i ja smo razgovarali i pitanju Kosova i o ekonomskim odnosima SAD i Srbije. Imali smo priliku da zamolim Beograd da nastave dijalog koji vodi normalizaciji odnosa. Vidimo da su takse prepreka, a mi ćemo se potruditi da takse budu ukinute i da se obe strane vrate za pregovarački sto", izjavio je ovom prilikom Palmer.

SAD, prema njegovim rečima, nastavljaju da podržavaju dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod posredovanjem EU, a ima za cilj normalizaciju odnosa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara evropski put, kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su takse prepreka tome. Želeli bi da se one ukinu i da se time omogući obema stranama da se vrate na dijalog", kazao je Palmer. On se zahvalio predsedniku Vučiću za partnerstvo sa SAD, i za posvećenost dijalogu.

Povezane vesti - SB UN raspravlja o hapšenju na KiM

"Možete da računate na prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije“, poručio je Palmer i preneo da je sa Vučićem razgovarao o mnogim aspektima odnosa SAD i Srbije, o tome gde se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti“, rekao je i istakao je da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve