Vesti
17.09.2019. 14:39
Tanjug

VUČIĆ SA PIČOM: Zadovoljan sam saradnjom Srbije sa NATO

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO, vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom i tom prilikom izrazio zadovoljstvo izgrađenim međusobnim poverenjem i dobrom saradnjom sa NATO, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije. Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika republike, on je istakao značaj usaglašavanja novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva i naglasio da, kroz zajedničke aktivnosti sa NATO, Vojska Srbije jača svoju interoperabilnost.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Tanjug

"Predsednik Vučić je rekao da je prisustvo snaga KFOR na Kosovu i Metohiji garant bezbednosti, te je na tim snagama i odgovornost za reagovanje u kriznim situacijama. Stoga se još jednom založio za održavanje redovne komunikacije između Vojske Srbije i KFOR i naglasio potrebu brzog uspostavljanja kontakta u slučaju ugrožavanja bezbednosti na severu KiM", navodi se u saopštenju.

Vučić je, piše u saopštenju, ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje trajnog i održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, jer je politika za koju se zauzima - politika mira, saradnje i stabilnosti u regionu, kao osnova ekonomskog i svakog drugog napretka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Tanjug

Predsedavajući Političkom komitetu NATO, vazduhoplovni maršal Pič, Vučiću je preneo pozdrave generalnog sekretara NATO Stoltenberga i izrazio zadovoljstvo razvojem saradnje i brojem zajedničkih aktivnosti, istakavši značaj prošlogodišnje zajedničke vežbe o reagovanju u slučaju prirodnih katastrofa. On je, takođe, podržao dijalog Beograda i Prištine, kao načina za nalaženje rešenja za pitanje KiM, naglasivši da KFOR nastavlja da obavlja svoju misiju na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Maršal Pič pohvalio je profesionalno ponašanje Vojske Srbije u kriznim situacijama na Kosovu i Metohiji, saglasivši se da je pravovremena komunikacija najbolji odgovor.

"Dvojica sagovornika su sagledali situaciju u celom regionu Zapadnog Balkana i izrazili svoju zabrinutost zbog podizanja političkih tenzija, kao i nadu da će svi problemi biti rešavani mirnim putem", zaključeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve