Vesti
04.06.2019. 16:19
Tanjug

Vučić sa šefom UNMIK o KiM: Uloga UN od presudnog je značaja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao u Beogradu sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN i šefom Unmik Zahirom Taninom o situaciji na KiM i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, predsednik Vučić osudio je napad na službenike UN u poslednjoj akciji tzv. kosovskih specijalnih jedinica, kada je povređen i jedan pripadnik UNMIK-a, što predstavlja pokušaj kompromitovanja misije UN na KiM.

https://www.instagram.com/p/BySLwYmopYR/?utm_source=ig_web_copy_link

"Uloga Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji je od presudnog značaja za Srbiju. Veoma je važna i rpedstojeća sednica Saveta bezbednosti za Srbiju, kako zbog važnosti kontinuiranog razmatranja pitanja KiM, tako i zbog aktuelnih dešavanja koja su poremetila ionako krhku stabilnost na KiM", rekao je Vučić..

Predsednik je istakao da će sednica SB biti prilika da se razgovara o trenutnoj situaciji u Pokrajini, kao i o načinima na koji UN, odnosno UNMIK i druge međunarodne misije na KiM, mogu da doprinesu stabilizaciji prilika.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

"Za nas je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti, u skladu s Rezolucijom 1244, od suštinskog značaja kako bi Savet bezbednosti i međunarodna zajednica bili redovno i transparentno informisani o stanju na terenu, političkoj i bezbednosnoj situaciji, posebno u pogledu položaja Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, kao i o svim drugim problemima sa kojima se oni svakodnevno suočavaju. To što prištinska strana kontinuirano povlači iracionalne i jednostrane poteze i konstantno pribegava provokacijama, samo potvrđuje da Priština sistematski radi na tome da onemogući bilo kakav dijalog", rekao je Vučić.

Sagovornici su zaključili da je međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji i više nego potrebno, imajući u vidu da je situacija i dalje nestabilna, uz česte incidente i tenzije, kaže se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve