Vesti
07.02.2024. 17:55
Beta

Sastanak u Beogradu

Vučić sa Pistorijusom o Kosovu, naoružavanju, ratu u Ukrajini, izborima...

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka istakao da je  razgovor bio otvoren i iskren sa obe strane, “bez rukavica“, i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u regionu.

"Jer, kada vodite razgovor u rukavicama, niste uvek sasvim sigurni ni šta ste čuli, ni šta ste rekli. Zahvaljujem se gospodinu Pistorijusu na poseti Republici Srbiji. Nemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner", rekao je Vučić.

"Govorili smo o stabilnosti u regionu i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu i Metohiji. Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u celoj Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost", naveo je Vučić.

Vučić je istakao da je tačno da je, kako je Pistorijus rekao, dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već će čuvati stabilnost.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da je razgovor bio kratak, otvoren i iskren.

Rekao je da su razgovarali i o Republici Srpskoj i da će se zalagati za integritet te teritorije.

Kada se radi o Kosovu i Metohiji, Pistorijus je rekao da je tokom posete južnoj srpskoj pokrajini pozvao na dijalog i da je bio jasan da se svaka legitimna mera mora doneti da niko ne trpi štetu i da postoje prelazni rokovi, bez zaoštravanja situacije.

"Smanjivanje jedinica na Kosovu je zato važno, kao i da Srbija nastavi istragu o Banjskoj", rekao je nemački ministar.

Pistorijus je na pitanje na osnovu čega Nemačka naoružava Prištinu, odgovorio da Berlin ima za cilj mir i stabilnost u regionu.

"Nemačka naoružava ne samo Kosovo, već isporučuje naoružanje i Srbiji kako bismo jačali odbrambene kapacitete svake države. Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive mi smo priznali Kosovo i naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Tu su važni dobrosusedski odnosi, i to je osnovni preduslov za stabilnost", naveo je on.

Pistorijus je dodao da Nemačka razgovara sa svim akterima na Zapadnom Balkanu, i sa Kosovom, Srbijom i sa BiH, po pitanju unutrašnje stabilnosti kako bi imali miran i stabilizovan region.

"Svako mora praviti kompromis i prošlost mora biti prevaziđena. Mora se sprečiti svaka eskalacija i tenzije ne treba podsticati. Pretnje i nasilje nisu nigde u svetu način za vođenje politike. Zato je potreban povratak dijalogu i deeskalaciji", naglasio je Pistorijus.

Vučić je na to odgovorio da ne postoji međunarodni pravni akt po kome Kosovo može biti naoružavano već samo posebni akti država koje su priznale nezavisnost.

"Nemačka je jedan od glavnih protagonista nezavisnosti Kosova, a mi imamo potpuno drugačiji stav. Naš pogled na dijalog isto je potpuno drugačije prirode, ako vam Srbija kao partner u dijalogu treba samo da prihvata zahteve Prištine onda mi ni ne moramo da budemo deo njega. Što se nas tiče mi smo za dijalog uvek bili otvoreni, a 11 godina čekamo da se formira Zajednica srpskih opština i to se nije desilo", rekao je on.

Pistorijus je naveo da je tema sastanka bila i rat u Ukrajini koji ulazi u treću godinu i dodao da on predstavlja strašan pokušaj podrivanja života u slobodi.

"Uradićemo sve da podržimo borbu u Ukrajini. Nije reč o pravu jačeg, već o jačanju prava, zbog čega su sankcije važno sredstvo i zato je važno da se Srbija priključi", rekao je Pistorijus.

Rekao je i da se razgovaralo o nedavno održanim izborima i da čeka izveštaj.

Vučić izjavio jeda će Srbija prihvatiti sve preporuke organizacija ODIHR i OEBS vezano za nedavno održane izbore i pozvao njihove predstavnike da prisustvuju lokalnim izborima koji će biti održani na proleće ove godine.

"To nije naša obaveza, ali smo i to uradili da bi pokazali da ništa ne krijemo, zato što mi mislimo da imamo toliko čvrst i toliko jasan legitimitet za svakoga ko želi da pošteno posmatra stanje u našoj zemlji, da nemamo čega da se plašimo", rekao je Vučić nakon sastanka sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom.

On je naveo da je prihvatanje preporuka tih organizacija podrazumevajuća stvar za Srbiju i ponovio svoj stav da su 17. decembra održani "veoma fer i veoma pošteni izbori".

Ocenio je da je važno da se poštuju pravila i međunarodno-pravne norme, ali i da je važno da se "smanji mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja".

"Srbija se nikome ne meša u unutrašnje poslove. Nažalost, mi smo u poslednje vreme postali predmet mešanja mnogih sila i očigledno je da zbog nekih geopolitičkih interesa mnoge zemlje misle da imaju pravo na brutalno mešanje u naše unutrašnje stvari", kazao je Vučić.

Upitan da li su istinite glasine da je, kada je ranije, krajem decembra 2023, govorio o stranom meštanju u decembarske izbore u Srbiji mislio na Rusiju, Vučić je odgovorio odrečeno.

"Interesantno, u ovom slučaju nisam mislio na Rusiju, a čim završimo izveštaj upoznaćemo javnost sa tim", rekao je on.

Predsednik Srbije je rekao da zvanični Beograd priprema izveštaj o međunarodnom mešanju u decembarske izbore, i da će, kada izveštaj bude završen, javnost o tome biti obaveštena. Kazao je da je Srbija ozbiljna država, te da "nadležne službe rade svoj posao".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve