Vesti
23.04.2021. 11:51
Tanjug

Cilj kompromisno rešenje

VUČIĆ: Spremni smo za nastavak dijaloga

Aleksandar Vučić predsednik Srbije
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao i Srbija, koja je spremna za nastavak dijaloga i pristupiće mu konstruktivno, u želji da se dođe do kompromisnog rešenja, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovosa sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom.

Preneo je da je sa Masom razgovarao o svim važnim temama i o onome što, kako kaže, nije uvek za nas prijatno i jednostavno, kao što je tema KiM, jer je Nemačka priznala Kosovo, kao i o situaciji u regionu.

"Srbija ne traži izvinjavajući razlog da odbija dolazak do kompromisa, već smatra da zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje, jer uvek neko može da ga odmrzne", rekao je Vučić.

Ukazao je da je potrebno da se gradi mir sa Albancima jer je izvesno da će Srbi i Albanci biti dve najveće nacije u narednih 100 godina.

"Suština napretka je u miru", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je važno da se ispune svi sporauzmi koji su potpisani, pre svega Briselski, uspostavi ZSO, ali smo, kaže, spremni da razgovaramo i o drugim temama.

Aleksandar Vučić predsednik Srbije
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Vučić je dodao da je poseta nemačkog ministra Masa Srbiji potvrda značaja političkog dijaloga i unapređenja bilateralne saradnje Srbije i Nemačke.

Takođe, naveo je da Srbija ima najtešnje ekonomske odnose sa Nemačkom, ubedljivo najveću trgovinsku razmenu, te da nemački investitori u Srbiji zapošljavaju nekoliko desetina hiljada ljudi, što znači život.

Vučić je poručio da će u regionu Srbija imati apsolutno konstruktivnu ulogu i da ćemo čuviti mir.

"Nismo zainteresovani za teritorije drugih, već za ekonomsku saradnju, u oblastima kulture, sporta, ekonomije. Naš cilj je snažna, ekonomski jaka, uspešna Srbija. To je od presudnog značaja", naglasio je Vučić.

Po pitanju evrointegracija Srbije, Vučić je zahvalio Masu i Nemačkoj na podršci Srbiji na tom putu, dodajući da je na sastanku bilo reči o vladavini prava i usklađenosti spoljne politike Srbije sa Unijom.

"Ima stvari koje nismo ispunili, a koje smo krenuli da radimo u poslednjih mesec dana, poslednje dve-tri nedelje i, uveren sam, imaćemo sve bolje rezultate u toj oblasti, jer vidim posvećenost mnogih", rekao je Vučić.

Po pitanju usklađenosti spoljne politike sa EU, Vučić je ukazao na određene probleme sa kojima se Srbija suočava i na stvari koje su drugačije postavljene u našoj spoljnoj politici, ali je istakao i da ćemo gledati da, u svim pitanjima, u kojima to ne ugrožava najvitalnije srpske državne i nacionalne interese, postižemo što je moguće veću saglasanost sa zemljama EU.

"Za nas je saradnja sa Nemačkom od presudnog značaja i verujem da moze da bude još veća, značajnija jer za nas ne postoji veći i značajniji partner na nivou EU", rekao je Vučić.

Tema razgovora bila je i epidemija korona virusa, saradnja i podrška Nemačke u borbi protiv virusa, a Vučić je izrazio uverenje da će se zajednički doći do pobede protiv tog stvarnog neprijatelja.

Zahvalio je Masu, ali i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, za svu pomoć i podršku na razvoju Srbije u svim oblastima, dodajući da je mnogo učinila za Srbiju.

On je Masu zahvalio što je došao u posetu Srbiji u vreme pandemije, dodajući da ti simboli mnogo znače.

"I kada prenoćite u Beogradu to je nama znak prijateljstva, hvala vam na tome. Mi ćemo se truditi da čuvajući stabilnost, radeći marljivo u budućnosti, pokažemo i vama da zaslužujemo članstvo u EU", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve