Vesti
07.03.2021. 01:19
Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar

VUČIĆ: Sve što žele od nas je da prihvatimo nezavisnost Kosova

tan2021-3-6_213124891_1.jpg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se Srbija nalazi u veoma teškoj situaciji vezano za Kosovo i Metohiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se Srbija nalazi u veoma teškoj situaciji vezano za Kosovo i Metohiju i dodao da sve što žele na zapadu od nas staje u jednu rečenicu - priznanje nezavisnosti.

Vučić je, nakon sednice Nacionalnog saveta bezbednosti, istakao da očekuje nastavak dijaloga početkom maja, za šta će Beograd biti spreman.

"Srbija se nalazi, ne želim da kažem u bezizlaznoj poziciji, jer to nikada nije slučaj, ali se nalazi u veoma teškoj situaciji. Svim građanima bih poručio da se od Srbije očekuje, na celoj zapadnoj hemisferi, da bude ta koja će da prihvati nezavisnost Kosova i da je to suština celog procesa. Sve što žele od nas staje u jednu rečenicu, sve ostalo je usputno. Nije se mnogo promenilo, osim što će ta želja biti izraženija i još drastičnija nego ranije", očekuje on.

Vučić je naglasio da će Srbija štititi svoje državne i nacionalne interese, čuvaće sve što možemo i ono što nismo do sada uspeli svojom neodgovornom politikom prethodnih decenijama da izgubimo.

Preneo je da je na sednici bilo govora i o poziciji našeg naroda na KiM i razmotreno je kako da im se pomogne.

"Dogodilo nam se da su albanske vlasti želele da naprave dublji upliv i razdor unutar srpskog stanovništva. Malim delom, ali nešto su uspeli da naprave kupovinom ljudskih duša južno od Ibra, a na severu ništa. Na jugu zbog nedaća, teškog okruženja, i što imamo mnogo veći broj nezaposlenih doneli smo određene mere kojima ćemo poboljšavati ekonomsko-socijalni položaj, da pružimo ljudima nadu u okviru srpskih institucija, od Raniluga, preko Šilova, Pasjana, Klokota, Donje Budrige, Gračanice i Štrpca, kao dva naša najveća mesta u centralnom Kosovu, te i enklavama od Banje do Goraždevca i Velike Hoče", objasnio je on.

[caption id="attachment_322155" align="alignnone" width="702"]FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg[/caption]

Na severu, dodaje, je situacija značajno drugačija i odatle proističe nervoza pojedinih albanskih predstavnika, koji bi želeli da Srbija mora da prizna nezavisnost u granicama kakve se njima sviđaju, a da o svemu drugom može da se razgovara.

"Mi ćemo instsitirati glasnije I jasnije nego do sada na sprovođenju Briselskog sporazuma, u potpunosti, odnosno stvaranje Zajednice srpskih opština, onako kako je predviđeno tim dokumentom u prvih šest tačaka, I Implementacionim sporazumom iz 2015.. To ćemo da čekamo", poručio je on.

Vučić je kazao da se s tim u vezi pozivamo na reči evropskih predstavnika, a tako i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, koji je nedavno bio u Beogradu, da to što je dogovoreno mora biti ispunjeno.

"Nadam se da neće pomistliti neki da može da se dogodi da to ne bude ispunjeno i očekuju od Srbije da prihvati ono što ne može", zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve