Vesti
19.03.2021. 01:45
Tanjug

VUČIĆ: Teško bi izdržali još jednu godinu pandemije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija ne bi mogla da izdrži još jednu godinu pandemije, ali veruje da ćemo ekonomsku krizu preziveti lakše nego 90 odsto drugih.

"Nije utešno ali moram da kažem istinu", istakao je Vučić u intervjuu za RTS, napominjući da turista nema , ali da srećom otvaramo fabrike i privlačimo investitore.

Na pitanje kako će Srbija braniti BDP i rast, rekao je da su tu strane i domaće driektne investicije kao i državne javne investicije i dodao da će ono što se daje kao pomoć građanima uticati na opšti poraz potrošnje.

"Sve to se može pokriti samo stopom rasta i ako budemo radili", ukazao je Vučih, ali je zamerio što u budžetu ima 61,2 milijardi viška, a da ministri nisu spremili projekte da se to potroši.

Kaže da se zbog toga nervira, jer je Srbiji stopa rasta najvažnija i da će zato svaki dan ići na put i obilizati da vidi šta se radi.

Ponovio je da očekuje da ćemo 1. decembra imati osam autoputeva ako se sve uradi kako treba, kao što se sada radi na putu Lajkovac.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Napominje da ima problema i sa eksproprijacijom, ali i sa radnom snagom, zanatlijama i građevinarima.

Dodaje da zato insistirao na Mini šengenu i kao primer za značaj ove inicijative navodi kako su dobrodošli, na primer radnici iz Zavidovića, jer u Srbiji, nema radnika ili odlaze u inostranstvo.

Vučić kaže da se nada da će se ti ljudi vraćati kada plate 2025 godine budu 900 evra.

"Srećan sam kad se vrate, jer vide priliku u Srbiji", navodi Vučić i ističe da se borimo za takvo društvo, ali su potrebne godine da bi na primer stigli Nemačku.

Govoreći o frilenserima kaže da je od vlade tražio da im ne naplaćuju retroaktivno poreze.

"Tim ljudima treba omogućiti da rade, a jasno kakav porez treba da plate, ali ne retroaktivno", ukazao je Vučić i doao da misli da su tim povodom u vladi već mnogo toga učinili.

Novčana pomoć i za oko 3.000 muzičara

Vučić je najavio danas da će vlada verovatno sutra ili u ponedeljak doneti odluku o novačanoj pomoći za oko 3.000 muzičara, koji nisu registrovani u APR-u i nisu u sistemu PDV-a.

Predsednik kaže za RTS da je država našla način kako da pomogne muzičarima, koji ne plaćaju porez, a kojih ima oko 3.000.

"Dobiće podršku, videćemo da li će biti dva minimalca, što nije mala podrška", naveo je Vučić.

Podseća i da će svi punoletni građani dobiti pomoć u maju i novembru po 30 evra odnosno ukupno po 60 evra, i još po 50 evra u septembru će dobiti penzioneri koji će tako dobiti ukupno 110 evra pomoći.

"Već od 8. aprila kreće i isplata minimalca za 1,55 miliona radnika u privatnom sektoru, za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća - tri puta po pola minimalca. Zatim imamo sektorsku podršku za autobuske prevoznike, zatim hotelisere 350 evra po sobi i 150 po krevetu...", naveo je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Najavio je da će država verovatno morati da da bar još jedan minimac ugostiteljima i svim drugim ugroženim sektorima.

Naglasio je da sve to država plaća i uspeva da ne poveća javni dug u odnosu na BDP.

"Ne dolazi u obzir da podižemo poreze,već ćemo taj novac naći u rastu", poručio je Vučić.

Kaže da mu je Predrag Kon rekao da je nezadovoljan odlukom o zatvaranju od samo pet dana , a da mu je on odgovorio da poštuje njegovo mišljenje, ali da se mora naći način da se u Srbiji radi, i da se otvore i kafići i restorani.

Vučić je kazao da javni dug Srbije iznosi 58 odsto BDP, dok je u Italiji na primer 160 odsto, u Crnoj Gori 100 odsto, Francuskoj 116 odsto, Španiji 118 odsto, Grčkoj 220 odsto, a u Sloveniji i Hrvatskoj između 85 i 90 odsto.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve