Vesti
23.09.2019. 13:18
Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar

VUČIĆ U NJUJORKU: U fokusu - Kosovo, sastanci sa Merkel, Lavrovim, Guterešem...

tan2019-9-11_123049184_0.jpg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje danas u Njujork, gde će učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, u čijem fokusu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje danas u Njujork, gde će učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti klimatske promene, a na agendi srpskog predsednika u fokusu će svakako biti izgledi za rešavanje kosovskog pitanja "po najmanjoj mogućoj ceni" za Srbiju.

Vučić će boraviti u SAD do 26. septembra, a prvog dana boravka sastaće se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kao i sa predsednikom Vlade Grčke Kirjakosom Micotakisom, saopštila je Pres služba predsednika. Vučić će se, u četvrtak, obratiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

VUCIC MERKEL 1

Vučić je rekao da ga je iznenadilo što je nemačka kancelarka, koja u SAD ostaje dan i po, zatražila sastanak sa njim, a zahvalan joj je na toj vrsti pažnje. Najavljujući da će imati i brojne druge bilateralne susrete u Njujorku, Vučić je kazao da će ti razgovori biti teški, jer će Kosovo biti dominantna tema.

"Imaću sastanak i sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom. Ne znam da li ću da idem u nedelju ili ponedeljak, jer Tramp zakazuje neke skupove, pa sad vidim da će Albanci da se hvale da su tamo bili, da su se sastali sa Trampom, a nisu, pa ne znam da li da idemo i mi, pa da i mi glumimo da smo pričali nekoliko sati, a u stvari smo došli da se slikamo i da prozborimo minut. A svaki minut je vredan sa američkim predsednikom", rekao je Vučić uoči puta u SAD.

lavrov 2

Predsednik Vučić će prisustvovati otvaranju 74. zasedanja Generalne skupštine UN i imati susret sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Sastaće se i sa premijerom Irske Leom Varadakarom, te predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom, kao i sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergerom Brendeom.

Na njegovoj agendi je i razgovor sa vršiocem dužnosti pomocnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt Departmentu Filipom Rikerom, te i političkim direktorom Forin ofisa Ričardom Murom. Vučić je sam najavio i susret sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, prvi put od njegovog izbora za predsednika Vlade.

[caption id="attachment_60301" align="alignnone" width="666"]Foto: AP Foto: AP[/caption]

"On će želeti da čuje i albansku stranu, a naša će biti da ne priznaju kosovsku nezavisnost", rekao je on.

Predsednik Srbije prisustvovaće i prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. Isto tako prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp za učesnike 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve