Vesti
15.09.2019. 12:40
Tanjug

VUČIĆ U PRANJANIMA: Nikad nećemo prihvatiti revizionizam istorije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbi su pružili ogromnu pomoć svezničkim pilotima u operaciji "Halijard", podizali ustanke tokom Drugog svetskog rata, a Srbija platila cenu u borbi protiv fašizma, i zato nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije, ni promenu prošlosti u kojem bi napaćeni srpski narod bio proglašavan za agresora na ovim prostorima, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je u obraćanju na obeležavanju 75. godišnjice operacije "Halijard" istakao da je pre 75 godina, bilo zabranjeno učiti o toj akciji, kao što je, kaže, bilo zabranjeno graditi autoputeve kroz centralnu i zapadnu Srbiju, što danas više nije slučaj.

Nismo, kaže, mogli da učimo i to da su američke trupe koje su išle u žestoki napad na nemačke snage u Rumuniji, gde su bile najveće rafinerije, odakle su snadbevali nemačke trupe i na Istočnom i na Centralnoevropskom frontu, zeštokom silom i ogromnim vazduhoplovnim snagama išli da sruše nacističke snage.

Nemci su se strahovito snažo borili i naneli gubitke saveznicima, pa su mnogi od njih morali da iskaču iz aviona, oštećenim avionima sletali ovde na Galovo polje.

"Mnogima je Srbija bila spas, narod u Pranjanima i ovog kraja bio je ne samo spas za njih i njihove porodice, već i za jednu važnu operaciju 1944. godine", rekao je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / TANJA VALIC / bb

On je istakao da je ponosan na činjenicu da su Srbi od početka sukoba sa nacističkom armadom bili antifašistički orijentisani, iskazano ne samo kroz filozofske rasprave, već kroz žestok otpor partizanskih jedinica, ali i primere, poput operacije "Halijard", kada se vojska u otadžbini 1944. žestoko suprotstavila fašističkom neprijatelju i pomogla savezničkim borcima.

Povezane vesti - VUČIĆ OFICIRIMA: Vi ste ešalon slobode i suvereniteta Srbije

Srbi su, podvukao je, podizali partizanske ustanke u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, i to je dokaz koliku je Srbija platila cenu u borbi priotIv fašizma.

Samo četiri naroda su u Drugom svetskom ratu proporcionalno broju stanovnika platila cenu više od Srba, naglasio je predsednik.

"Zato nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije, nikada nećemo dozvoliti promenu prošlosti u kojem bi tako teško stradalni i napaćeni srpski narod bio proglašavan za fašističke sluge i za nekoga ko je bio agresor na ovim prostorima", poručio je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
PREDSEDNISTVO SRBIJE

Sa ponosom ćemo da nosimo srpsklo ime, dodao je.

Srpski narod je možda i drugi po broju civila, koji su stradali, proporcionalno broju stanovnika, a stradali su jer su bili Srbi, naglasio je Vučić.

Povezane vesti - VUČIĆ STIGAO U DRVAR: Sa sinom i Dodikom posetio kuću Gavrila Principa

Predsednik Srbije je izrazio zahvalnost američkim prijateljima što su čuvali od zaborava "Halijard", operaciju koja treba da bude zapamćena kao mesto herojstva i važnosti u prijateljstvu srpskog i američkog naroda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve