Vesti
26.09.2019. 17:03
R. E.

VUČIĆ U UN: Rešenje za KiM je da niko ne dobije sve, ali da dobije dovoljno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku da Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku i nezavisno donosi svoje odluke. Vučić je poručio da se zato "ne krijemo čak ni na ovom mestu".

On je istakao da srpski narod pre svega želi mir i stabilnost i mogućnost da ekonomski napreduje.

"Dragi prijatelji svi mi se okupljamo na ovom mestu kao deca kada treba da čujemo šta veliki moćnici misle o nama. Pomalo se plašimo, pomalo smo uplašeni i radujemo se kada se to završi, kada se ne pojavimo u njihovim govorima. Nažalost mi gledamo sa podmehom na one koji su pomenuti, jer nismo na njihovom mestu i što smo preživeli još jednu godinu", naveo je Vučić, dodajući da ne govori o jednoj velikoj sili, već o svim velikim silama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
PREDSEDNISTVO SRBIJE

"Dolazim iz jedne male zemlje, najveće na Zapadnom Balkanu, dolazim iz naroda koji je doživeo najveće patnje u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu i koji pre svega najviše žele da imaju mir, stabilnost i mogućnost da ekonomski napreduju u 21 veku. Bivša Jugoslavija i njeni pravni naslednici su jedni od osnivača nesvrstanog pokreta. Danas smo na putu ka EU, to je strateška posvećenost naše zemlje. Mi danas ovde ne samo da podvlačimo pravo na nezavisnost i suverenost malih zemalja i da budemo sposobni da održimo kvalitet i pravo na slobodno odlučivanje tako što bismo delovali zajedno. Iz tog razloga ću govoriti o Srbiji i regionu, jer jedno ne ide bez drugog", naveo je predsednik.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Richard Drew

Parafrazirajući američkog pisca Ernesta Hemigveja, Vučić je istakao da Srbija nije ostrvo, ali da može ponosno da kaže da je deo Balkana jači ako je Srbija snažnija.

"Zato se uvek zalažem za region isto koliko i za Srbiju. Uvek ćemo zagovarati politiku mira i pregovore, jer je to jedini način da stvorimo ekonomsku stabilnost bez koje nema progresa", istakao je Vučić.

Vučić se na 74. zasedanju osvrnuo i na dobre odnose Srbije sa Kinom i Rusijom, ali i sve bolje odnose sa Amerikom.

"Biramo najkvalitetnija dobra i nije nam bitno šta misle velike sile. Svi znate da se suočavamo sa problemima vezanim za otvoreno pitanje Kosova i Metohije. Nerešeno pitanje KiM najviše utiče na ekonomski rast Srbije. Kao što je Kenedi rekao, trajno rešenje mora da bude postignuto tako da nijedna strana ne dobije sve, ali će dobiti dovoljno", rekao je Vučić u UN, dodajući da će govoriti o Srbiji i regionu, jer jedno ne ide bez drugog.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, on je rekao da smatra da je prisustvo UNMIK-a na KiM neophodno. Kazao je i da, bez obzira na sve, on veruje da je suživot Srba i Albanaca moguć.

Srpski predsednik je naveo da je Srbija uvek bila na raskršću puteva, uz napomenu da se dosta radi na infrastrukturi kako bi se region bolje povezivao.

"Upravo smo zavšili auto-put ka Severnoj Makedoniji, ka Bugarskoj, a planiramo izgradnju auto-puta ka Crnoj Gori. Za oko desetak dana Srbija počinje izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, jer želimo još bolje da se povežemo sa susedima. Radimo i na unapređenju železničkog saobraćaja", naveo je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
PREDSEDNISTVO SRBIJE

On je u UN rekao i da je tokom boravka u Njujorku razgovarao sa premijerima Severne Makedonije i Albanije o regionalnoj saradnji.

"Jedan od načina da se održi mir u regionu je da se uspostavi ekonomska zona na ovim prostorima" naveo je srpski predsednik.

Kazao je da Srbija poštuje sve članice UN, i da "nismo nikada tražili što nije naše, poštujemo druge i zahtevamo zahtevamo poštovanje, ponosni smo na našu slobodu i naš doprinos miru.

"Srbija je na svom evropskom putu, ali želimo intenzivnu saradnju sa zemljama regiona, sa Sjedinjenim Državama...", istakao je Vučić, koji je govor završio rečima: "Balkan balkanskim narodima, živela Srbija".

 

https://www.youtube.com/watch?v=waYdTUJC_jM

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve