VUČIĆ U VAŠINGTONU: Razgovori u toku, ekonomija u fokusu

VUČIĆ U VAŠINGTONU: Razgovori u toku, ekonomija u fokusu

EPA-EFE/VLADIMIR STOJAKOVIC


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Vašingtonu, gde su u toku sastanci sa najvišim zvaničnima Sjedinjenih Američkih Država i predstavnicima Prištine.

Zvanično su najavljene, pre svega, ekonomske teme, ali predstavnici Srbije nisu isključili mogućnost da se nametnu i neka druga pitanja, što će odbiti ukoliko bude suprotno nacionalnim interesima Srbije.

Nakon prve runde razgovora, očekuje se da se novinarima danas popodne obrati jedan od članova delegacije Beograda, koju pored predsednika Vučića, čine i ministar finansija Siniša Mali, predsednik PKS Marko Čadež i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Između 21 i 22 sata, po srednjeevropskom vremenu, novinarima bi trebalo da se obrati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić tokom posete imaće i odvojene bilateralne susrete sa savetnikom američkog predsednika Robertom O”Brajanom i savetnikom i zetom Donalda Trampa Džaredom Kušnerom.

Povezane vesti – Velika očekivanja

Delegacija Srbije će danas u Beloj kući predstaviti agendu ekonomske saradnje Beograda i Prištine, koja, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, može potpuno da promeni paradigmu odnosa Srba i Albanaca na ovim prostorima.

“Mi idemo na razgovore da proširimo ekonomski uticaj naše zemlje u regionu i da otvorimo tržište KiM, koje i nije region nego nešto što je po prirodi stvari naše. Pripremili smo široku paletu infrastrukturnih projekata i predloge koji pružaju šansu za mlade privrednike”, rekao je Ðurić.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Da je ekonomija ključna oblast koja može da spoji dve strane, smatra i predsednik PKS Marko Čadež, koji je izrazio nadu da će delegacija Prištine biti spremna da razgovara o budućnosti, o infrastruktirnim projektima, koji će nas povezivati.

“Pripremili smo niz predloga koji prvi put okreću način na koji razgovaramo o problemu. Pored svih političkih, kompleksnih problema, koje ovo pitanje nosi, pokušali smo da iz ekonomske perspektive pođemo od onoga što nas spaja, jer se u ekonomiji uvek gleda zajednički interes i polazi od onoga što nas spaja”, rekao je Čadež.

On je dodao da Beograd želi da vidi šta je zajednički interes, ekonomski, jer od toga zavisi da li će naša deca sutra ostajati na ovim prostorima ili će odavde odlaziti.

Prištinska delegacija takođe je najavila da je pripremila neke infraskuturne projekte.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar