VUČIĆ: Ulagaćemo u prosvetu i digitalizaciju kao što ulažemo u puteve

VUČIĆ: Ulagaćemo u prosvetu i digitalizaciju kao što ulažemo u puteve

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s profesorom Stojanom Radenovićem, jednim od najboljnih srpskih matematičara, i poručio da će država učiniti sve da zadrži naučnike koji su doprineli da Beogradski univerzitet bude visokoplasiran na Šangajskoj listi, uključujući značajano povećanje plata u nauci.

“Ustanovićemo budžetsku liniju koja se tiče Šangajske liste kako bi se podstaklo objavljivanje što više radova u naučnim časopisima u svetu”, najavio je Vučić i dodao da je ministar obrazovanja Mladen Šarčević, koji je prisustvovao sastanku, za sada izdvojio 12 profesora.

Da ne razmišljamo da li neko može da ide na institut ili da ostane na fakultetu… Za sada imamo 12 imena koje je ministar Šarčević izdvojio, da ih podstaknemo da se objavljuje što je moguće više naučnih radova, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da države neće ulagati samo u autoputeve, vodovod i kanalizaciju, već u naučno-tehnološke parkove, brz internet, digitalizaciju i pokušati da vrati mnoge ljude iz sveta, a posebno onima koji su ovde da pokaže poštovanje.

Kako kaže, biće obezbeđeni uslovi za naučnike kakvi i druge nude.

“Država će sada pokazati da brine o nauci i kulturi i, nakon medicinskih sestara, najviše će podići primanja upravo u ovim oblastima. Saglasan sam sa profesorom Radenovićem da naučnici treba da državi vrate radom i angažovanjem, a ne samo kuknjavom. Zahvalan sam na rečima koje su nas sve probudile”, istakao je on.

Podsetio je da je za visoki plasman univerziteta Srbije na Šangajskoj listi zaslužno nekoliko profesora, a najzaslužniji je svakako profesor Radenović.

 FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Ukazao je da je analizirao razloge za uspeh i manje uspehe, i da su podaci pokazali da u društvenim naukama imamo mali broj citiranih autora, dok u ekonomiji, psihologiji i matematici imamo par njih.

Profesor Radenović je jedan od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, ali ga je u međuvremenu angažovao Univerzitet kralj Saud u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove što je negativno uticalo na plasman BU na najnovijoj Šangajskoj listi.

Vučić je podsetio da je Radenović u zgradi Predsedništva bio 2016. kada mu je tadašnji predsednik Tomislav Nikolić za posebne zasluge u nauci uručio Srebrnu medalju.

“Hoću u ime svih naših građana i zemlje da vam se zahvalim na marljivom radu, velikom trudu, na tome što ste proslavili ime naše zemlje, ne samo svoje ime i prezime, u nauci i matematici”, rekao je on.

Vučić je rekao da ga je lično pogodila činjenica što, zbog propusta države, sada Radenović potpisuje radove za Saudijsku Arabiju i zato je na ovaj sastanak pozvao ministre obrazovanja i finansija.

Vučić se Radenoviću zahvalio što toliko voli svoju Srbiju.

Izrazio je uverenje da će profesor i ove godine biti među 100 najcitiranijih naučnika u svetu.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Radenović, inače penzioner, naučne radove piše u podrumskim prostorijama zgrade u kojoj stanuje na Vračaru.

“U pripremi sam pomislio da vam obezbedim prostor za rad, ali Radenović je rekao ”šta će mi veliki kabineti”. To je čovek koji je rođen u Gornjem Brestovcu i koji nije naučio na bogatstvo, koji nije naučio da radi u velikim kabinetima”, primetio je Vučić.

Zahvaljujući njemu i profesoru Zoranu Kadelburgu, Univerzitet u Beogradu našao se među 300 najboljih u svetu 2017. godine.

Kako UB više nema u svojim redovima najcitiranije istraživače, to je dovelo ove godine do pada na Šangajskoj listi univerziteta za 100 mesta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar