Vesti
12.09.2019. 16:02
Tanjug

VUČIĆ: Vatikan čuva svoje pozicije, želi mirno rešenje Srba i Albanaca

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije.

"To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane", rekao je Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom Franciskom, siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. On je rekao da Vatikan takođe želi razgovore i mirno resenje između Srba i Albanaca.

Predsednik Vučić preneo je takođe da je papi govorio o KiM i srpskim svetinjama, teškom položaju naroda, pokušaju da se dođe do kompromisnog rešenja i o neophodnosti popravljanja odnosa Srba i Hrvata.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/INSTRAGRAM PROFIL ALEKSANDAR VUCIC/ nr

Ističe da je veoma bitna uloga Svete stolice u razgovorima o budućnosti koje moraju da imaju Srbi i Hrvati i dodaje da mu je državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin, govorio o tome o čemu je nedavno razgovarao sa hrvatskim rukovodstvom.

"Jasno je svima da nas istorija i prošlost dele, da imamo potpuno drugačiji pogled na ono što se dešavalo... Plašim se da ćemo, ako ne budemo odgovorni i ako budemo govorili o prošlosti, sve druge ojačati, a sebe oslabiti. Ako želimo da ostanemo na svojim ognjištima, moraćemo da poštujemo više jedni druge", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je razgovor sa papom Franciskom u Vatikanu trajao duže nego što je bilo predviđeno, da su imali mnogo tema, ali je napomenuo da javno neće pričati o onome što mu je papa govorio.

"Imao sam sreće što sam mogao da razgovaram sa papom Franciskom, mnogo toga sam naučio pametnog i dobrog čuo. Video sam brigu za sve ljude koji žive na Balkanu, građane Srbije, ljude u Srbiji", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da je sa papom pričao o položaju katoličke zajednice u Srbiji, tokom čega je, kaže, posebno istakao položaj Beogradske nadbiskupije i koliko napora i koliko poštovanja uživa Stanislav Hočevar.

"Mnogo toga se radi i po pitanju restitucije, ostalo je puno posla i kad je reč o porezima na imovinu", rekao je Vučić i dodao da su među katolicima najbroniji Mađari.

Istakao je da Srbija poštuje njhova prava i da teži da ih unapređuje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Mislim da su i oni time zadovoljni, a ja verujem da možemo još da uradimo", rekao je Vučić i dodao da bi voleo da papa poseti Srbiju, ali da je za to potrebna saglasnost SPC, te istakao da će preneti pozdrave pape patrijarhu Irineju, kojeg, kako kaže, izuzetno ceni.

Vučić kaže i da je papi doneo prigodan poklon, za koji je smatrao da je primeren i da na određeni način ukazuje na srpsku istoriju i današnje probleme, a koji papa nema u svojoj kolekciji.

"Ja sam dobio poklone i oni će stajati u Predsedništvu, a od njegove eminencije gospodina Parolina sam dobio posebno pero... Hoću li ja ili neko od mojih naslednika imati priliku da tom olovkom nešto tako važno potpiše, ostaje da se vidi", rekao je Vučić i istakao da je veoma srećan što je u Vatikanu mogao da čuje lepe reči o Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
21°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve