Vesti
04.11.2019. 14:49
Tanjug

Vučić: Za dva, tri meseca moguć je nastavak dijaloga Prištinom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Verujem da ćemo po pitanju Kosova uskoro, za dva li tri meseca, imati stvorene uslove za nastavak dijaloga, od kojeg mi očekujemo da vodi kompromisnom rešenju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

"Zadovoljan sam razgovorom s Palmerom, jer smo razmotrili sva sporna pitanja, odlučni da pronalazimo rešenja koja bi omogućila bolje bilateralne odnose Srbije i SAD i konstruktivan pristup i pokusaj u onosima s Prištinom da se vratimo dijalogu", rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, mi želimo da dijalog bude ozbiljan, odgovoran i da vodi ka kompromisnom rešenju.

"Srbija je spremna za kompromise i neće biti spremna za sopstveno ponižavanje i nipodaštavanje svog naroda na KiM, kao i cele države", istakao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Nikada, naglasio je Vučić, nismo isticali bilo kakve ekstremne, radikalne zahteve, nismo tražili unapred ono što niko drugi ne može da prihvati, uvek smo govorili o kompromisu.

"Isto tako, oni koji misle da Srbiju unize, a ovo nije dirketno obraćanje Palmeru, i misle da je moguće Srbiju pritisnuti i naterati na nešto što nije u njenim interesima, to nije moguće", rekao je predsednik Srbije.

Povezane vesti - PALMER: Važno da se poštuju rezultati izbora na Kosovu

Vučić je rekao da je dobro uvek otvoreno govoriti o svim temama, jer je to način da se nađe rešenje.

"Mi smo danas imali najpre razgovor u četiri oka, pa sa delegacijama. Ti razgovori su bili otvoreni, iskreni i, da budem pošten prema celokupnoj našoj javnosti, zadovoljan sam i sadržajem. Zadovoljan što smo razmotrili sva naša sporna pitanja, sve razlike koje postoje između nas i rekao bih odlučni da pronalazimo rešenja u budućnosti koja bi značila i bolje bilateralne odnose između SAD kao najmoćnije sile sveta i naše Srbije, rekao bih i jedan konstruktivan pristup i pokušaj da se u odnosima sa Prištinom što pre vratimo dijalogu", rekao je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Vučić je istakao da je važna stvar za Srbiju intenziviranje odnosa sa SAD, te dodao da bi iskoristio ovu priliku da još jednom pozove predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Srbiju.

"Nijedan predsednik SAD od 1980 godine, od poslednje posete Džimija Kartera, nije bio u Srbiji. Verujem da bi to bio snažan impuls našim odnosima. Tramp bi na licu mesta mogao najbolje da proceni situaciju u Srbiji i u regionu", ukazao je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Što se Kosova tiče, dodaje da je poznato da su naši stavovi različiti i da je SAD priznala nezavisnost Kosova, a Srbija ima potpuno drugačije stanovište.

"Zahvalan sam Palmeru što je spreman da čuje šta mislimo i danas i svaki put ranije. Cenimo podršku SAD našem evropskom putu. To je od velikog značaja. O svim pitanjima koja su sporna, koja ponekad umeju da zabole svakog u Srbiji otvoreno sam govorio sa Palmerom", rekao je Vučić i objasnio:

"Kao što je Palmer meni rekao ono šta se SAD ne sviđa u srpskoj politici. On je meni odgovorio, ja sam njemu odgovorio. Mislim da smo mnoge stvari razjasnili", istakao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve