Vesti
27.07.2022. 10:44
Beta

Staro sajmište

Vučić: Zanemarivali smo žrtve

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se preživelim logorašima i građanima što centralna kula nekadašnjeg nacističkog logora na Starom sajmištu izgleda tako loše i što se skoro 80 godina, kako je rekao "nije vodilo računa o prošlosti, ni o budućnosti".

"Na našu sramotu imali smo preča posla nego da se bavimo žrtvama, one su ostavljane po strani zarad dnevno političkih ciljeva. Vidna zapuštenost ovog mesta je posledica nebrige, i slika i prilika naše sramote i nefer odnosa, jer su se brojne generacije ogrešile o stradalnike Starog sajmišta", rekao je Vučić povodom obeležavanja početka obnove centralne kule u logoru Staro sajmište.
 

On je dodao da je istina o ovom logoru dugo bila zanemarivana i da se na 78. godišnjicu ukidanja logora on danas konačno oslobađa, kao i da je ponosan "što je deo generacije koja je oslobodila Staro sajmište".

Rekonstrukcija centralne kule je samo početak rekao je Vučić i najavio da će biti uspostavjena još dva muzeja memorijalnog centra u kojima će biti prikazani dokumenta, fotografije i dokazi zločina nad Srbima, Romima i Jevrejima.

"Naš zadatak je da gajimo sećanja na naše sugrađane stradale bez razloga. Izgradnjom modernog memorijala, svako ko prodje videće šta se dešavalo i gledaće drugim očima na počinjene zločine", rekao je Vučić.
 

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić saopštio je povodom početka obnove Centralne kule Memorijalnog centra "Staro sajmište" da je ovaj centar zanemarivan decenijama i je bilo potrebno da stasa generacija političara svesna svoje istorijske i ljudske odgovornosti da očuva sećanje na nedužne žrtve.

"Nakon nekoliko godina ispunjenih brojnim aktivnostima koje su za cilj imale savladavanje brojnih prepreka, izazova i opstrukcija, dočekali smo dan da predsednik Republike označi početak radova na izvođenju mera zaštite, odnosno restauratorsko-konzervatorskih zahvata na Centralnoj kuli – najznačajnijem i najikoničnijem objektu nekadašnjeg 'Judenlagera Semlin', a potom i 'Anhaltelagera Semlin'", naveo je Ristić u saopštenju.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo poslednji preživeli logoraš
Jasenovac, 30. 6. 2021.

Jasenovac

30.06.2021. 14:29

Preminuo poslednji preživeli logoraš

Muzej žrtava genocida saopštio je da je preminuo Bazil Zukolo, poslednji preživeli učesnik proboja zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve