Vesti
29.05.2023. 20:53
Beta

Predsednik Srbije

Vučić: "Zapuca li albanski okupator..."

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u sukobima u opštini Zvečan povređena 52 Srbina i 41 pripadnik Kfora, te optužio premijera Kosova Aljbina Kurtija da je za to odgovoran.

On je u obraćanju kazao da su teže povređena tri Srbina i tri pripadnika Kfora, a da su četvorica Srba uhapšena i da su u toku pregovori o njihovom oslobađanju.

Vučić je rekao i da je mesecima zvanični Beograd upozoravao da Kurti ima samo jednu želju a to je, kako je kazao, "da izazove sukobe na Kosovu i Metohiji i da dovede do krvoprolića ceo region".

"Malo ko je želeo da čuje tu istinu, malo ko je hteo da razume šta se dogadja" na Kosovu, rekao je Vučić.
 

Vučić je, takođe, izjavio da vojnici Kfora nisu zaštitili Srbe na severu Kosova i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje vlasti u opštinama sa srpskom većinom, iako su dali garancije da će to učiniti.

"Vojnici Kfora nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština i nasilje kojem su Srbi bili izloženi, iako su više puta dali garancije da će to učiniti", kazao je Vučić tokom obraćanja javnosti povodom situacije na Kosovu.
 

Vučić je rekao da je Kfor bodljikavom žicom opasao zgrade lokalnih samouprava u četiri opštine i dodao da je to trebalo da učini u petak i tako spreči da novoizabrani gradonačelnici Albanci uđu u te objekte.

"Umesto toga, oni su lažne gradonačelnike opština pustili da uđu u zgrade opština da bi onda njih štitili od Srba, umesto da urade obrnutu stvar. To obrnuto što je trebalo da urade bilo bi u skladu sa izjavama, makar deklarativnim, Kvinte, EU i SAD, koji kažu da je taj pogrešan i ilegalan potez Kurtija da u zgrade opština šalje novoizabrane gradonačelnike", naveo je Vučić.

On je kazao da su dva vozila specijalne kosovske policije ostala okružena Srbima kod zgrade opštine Zvečan, "na koje su Srbi okačili srpsku zastavu i ispisali četiri slova 'S', ali nikakvo nasilje nisu počinili".

Naveo je da su Srbi predložili da Kfor zameni kosovske specijalce i da se "lažni gradonačelnici" povuku iz objekata, posle čega je, kako je dodao, komandant Kfora za region Istok rekao da razume srpske zahteve i da će ih preneti nadležnima.

"Kfor je potom uslovio čitav dogovor time da Srbi propuste dva borbena vozila specijalne kosovske policije bliže opštini (Zvečan), jer se albanski policajci plaše prisutnih Srba, iako su i sami Srbi bili u dvostrukom obruču ROSU (kosovskih specijalaca) i Kfora. I tada je Kfor krenuo u akciju", naveo je Vučić.
 

Predsednik Srbije pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da ne ulaze u sukobe.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

"Pozivam Srbe na KiM, znam kako se osećaju i koliko im je teško, da ne ulaze u sukobe sa NATO-om, ne zato što sam uplašen ili zato što je bilo ko od nas uplašen, već zato što je to ono što Kurti najviše želi", rekao je Vučić i dodao:

"Pozivam ih da kada protestuju, jer znam da se oni neće pomiriti sa okupacijom svojih zgrada, svojih gradova i kuća, da to čine ne miran način baš kao što su i danas činili, da sede, jer kada se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru tada niko ne može da ih pobedi", naglasio je predsednik.
 

"Zapuca li albanski okupator tada će situacija biti potpuno drugačija. To je stvar koju sam saopštio svima u NATO-u", poručio je Vučić.

Ukazao je i da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir.

"Poslednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija, da ga ne urazumljuju besmislenim saopštenjima, a da mu pri tome daju sve, već da preduzmu mere, ako to ne učine plašim se da će za sve nas biti kasno“, rekao je Vučić.
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ambasador SAD: "Situacija na Kosova je duboko uznemirujuća"
1

Džefri Hovenir

29.05.2023. 15:47

Ambasador SAD: "Situacija na Kosova je duboko uznemirujuća"

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenir je posle susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani ocenio da je situacija na severu Kosova "duboko uznemirujuća".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve