Vesti
29.12.2022. 23:05
Beta

Srba ima manje od trećine

Gradsko veće Vukovara ukinulo ćirilicu

Vukovar ćirilica tabla
Izvor: Shutterstock

Gradsko veće Vukovara većinom glasova izbacilo je iz Statuta odredbu o upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području tog grada.

Kako prenose lokalni mediji, u objašnjenju odluke o izmenama Statuta navedeno je da su rezultati popisa stanovništva iz 2021. pokazali da u Vukovaru živi 29,73 odsto Srba što je manje od jedne trećine od ukupnog broja stanovnika grada. Na taj način se, dodaje se, ne ostvaruje pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Predsednik Demokratskog saveza Srba i vukovarski gradski odbornik Srđan Milaković rekao je da je "to poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu sa gradonačelnikom Penavom", prenela je agencija Hina.

"Ovim je okončano desetogodišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom u kojem vremenu je od raznih državnih tela učinjeno sve da do primene ovog prava srpske zajednice nikada ni ne dođe", dodao je Milaković.

Portal Index podseća da je 2013. na osnovu tadašnjih rezultata popisa, postavljena ćirilična ploča na zgradi policije u Vukovaru, ali da su je predstavnici ratnih veterani razbili. Postavljanje ploče izazvalo je napetosti u tom gradu.

Prema Zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002, ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Milorad Pupovac: Destruktivan odnos prema Srbima još je prisutan u Hrvatskoj
Milorad Pupovac, 19. 11. 2021.

Intervju

22.11.2021. 07:05

Milorad Pupovac: Destruktivan odnos prema Srbima još je prisutan u Hrvatskoj

Ime Milorada Pupovca za mnoge predstavlja sinonim za političkog predstavnika Srba u Hrvatskoj. To i ne čudi ako se u obzir uzme da je u političkom životu ove zemlje već više od 30 godina, da je za saborskog zastupnika biran već sedam puta, te da u hrvatskom parlamentu sedi neprekidno punih 18 godina, još od izbora decembra 2003. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve