Vesti
17.02.2020. 19:07
ekspres

VULIN I ŠOJGU: Saradnja na istorijskom maksimumu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se u Palati Srbija sa ministrom odbrane Ruske Federacije, generalom armije Sergejom Šojguom.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane koja ima uzlazni trend i koja se odvija u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu i istakli zajedničko opredeljenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ Ministarstvo odbrane/ bk

Koliko je saradnja unapređena najbolje govori podatak da su samo u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru međunarodne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom, dok je u periodu od 2000. do 2012. realizovan zanemarljiv broj aktivnosti bilateralne vojne saradnje, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Vulin je istakao da su lični odnosi predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprineli da saradnja dve države bude na najvišem istorijskom nivou i dodao da je predsednik Vučić jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Ministar Vulin je istakao da Srbija visoko ceni to što Ruska Federacija nije priznala tzv. "državu Kosovo" i zahvalio Ruskoj Federaciji na principijelnoj i doslednoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njenih nacionalnih interesa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ Ministarstvo odbrane/ bk

On je naglasio da nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada je na molbu predsednika Vučića predsednik Putin odlučio da Rusija uloži veto na sednici Saveta bezbednosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je sprečila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod.

Srbija želi snažnu i jaku vojsku, rekao je ministar Vulin, jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja i zahvalio na vojnotehničkoj pomoći koju Ruska Federacija pruža Vojsci Srbije.

Ministar Vulin izrazio je zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Dejtonskog sporazuma. Posebno je ukazao na to da je nedopustivo formiranje tzv. "vojske Kosova", njeno naoružavanje i jačanje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Posebno brine izostanak reakcije Evropske unije, NATO i svih koji garantuju sprovođenje Rezolucije 1244 SB UN, rekao je ministar Vulin.

Ministar odbrane Srbije poručio je da će u skladu s politikom vojne neutralnosti nastojati da razvija i dalje unapređuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i bilateralne partnerske odnose sa njenim državama članicama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Čestitajući ministru Šojguu na ponovnom imenovanju na dužnost ministra odbrane u novoj Vladi Ruske Federacije, Vulin je zahvalio na tome što je odabrao Beograd za prvu zvaničnu posetu u novom mandatu i kao iskrenom prijatelju Srbije na ličnom angažovanju i nesebičnoj pomoći koju je učinio, posebno u opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom iz Ruske Federacije i izrazio verovanje da će s takvim projektima biti nastavljeno i ubuduće.

Prema rečima Vulina, Vojsci Srbije ukazana je čast pozivom i učešćem na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja 2020. godine u Moskvi i ukazao na značaj jubileja, posebno u vremenu kada postoje pokušaji revizije istorije i prekrajanja istorijskih činjenica.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ Ministarstvo odbrane/ Darimir Banda/ bk

Ministar Šojgu čestitao je ministru Vulinu Dan državnosti Republike Srbije i izrazio zadovoljstvo zbog stepena razvijenosti saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Ruske Federacije.

Kao najbolji pokazatelj izuzetno razvijenih odnosa, ruski ministar odbrane naveo je zajedničke vežbe dve vojske i dodao da je realizacijom šest vežbi pripadnika dve vojske prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, a da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu.

Ministar Šojgu uputio je lični poziv ministru Vulinu da u junu ove godine prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju.

Na kraju sastanka, ministar Vulin uputio je čestitke ministru Šojguu povodom predstojećeg Dana branilaca otadžbine, koji se u Ruskoj Federaciji obeležava 23. februara.

Današnja poseta je deveti susret ministara Vulina i Šojgua od imenovanja Aleksandra Vulina za ministra odbrane Srbije.

Šojguu uručen počasni doktorat

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu stigao je na aerodrom "Nikola Tesla", čime je otpočela njegova zvanična poseta Srbiji.

Ovo je prva poseta ruskog ministra bilo kojoj zemlji od kako je ponovo postavljen na to mesto.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Šojguov avion su po ulasku u vazudušni prostor Srbije dočekala tri lovca MiG 29 RViPVO Vojske Srbije, koji su ga pratili do sletanja.

Dočeku ministra Šojgua na Aerodromu "Nikola Tesla" prisustvovao je ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve