Vesti
25.12.2019. 16:21
Radio Slobodna Evropa

Vulin "vaskrsava" dve brigade koje su ratovale u BiH i na Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Obe su učestvovale na ratištima tokom devedesetih godina, a 2006, kada je formirana Vojska Srbije, spuštene su na rang bataljona i objedinjene u Specijalnoj brigade, podseća Radio Slobodna Evropa.

Upravo je ratni angažman ovih jedinica potencirao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, tokom predstavljanja svoje odluke o organizacijskim promenama u Specijalnoj brigadi, poručujući da se ispravlja nepravda prema onima koji su ginuli, ali i prema "onima koje su ti heroji sačuvali".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, saopštavajući odluku o organizacijskim promenama u Specijalnoj brigadi, rekao da su 63. padobranska i 72. specijalna brigada sačuvale ime uprkos "onima koji su hteli da ih umanje i zaborave".

"Kad god je srpskom narodu pretila opasnost od zločina i uništenja, oni koji su nosili vaša slavna imena bili su sa njima. Samo bi nezahvalan narod i samo bi neslobodna vojska, kojom komanduju stranci, odlučila da izgubi imena slavne 72. i slavne 63. brigade i da ih baci u prošlost, sakrije ih, umanji i zaboravi" poručio je Vulin na svečanosti u pančevačkoj kasarni "Rastko Nemanjić", održanoj 21. decembra povodom organizacijskih promena u Specijalnoj brigade, navodi dalje RSE.

Pomenute dve brigade su kao elitne jedinice, prvo JNA a potom Vojske Jugoslavije, učestvovale od 1991. do 1999. godine na ratištima bivše Jugoslavije, kaže za RSE Jovana Kolarić, istraživačica u Fondu za humanitarno pravo.

"Ono po čemu ih najviše prepoznajemo verovatno je učešće 72. brigade, a zatim i delova 63. padobranske, u borbama oko Sarajeva, odnosno obe brigade su poslate u decembru 1993. godine na područje Vogošće sa zadatkom da preuzmu kontrolu nad brdom Žuč što je bila strateški važna pozicija za srpske snage u Bosni i Hercegovini. Taj podatak znamo iz presude (Haškog tribunala, prim. aut.) Momčilu Perišiću", kaže Kolarić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve