Vesti
20.03.2023. 18:30
Beta

Zgim Hiseni

"Aljbinovo prezime je Zajednica": Grafiti nezadovoljstva u Prištini

kosovo, priština
Izvor: Shutterstock

Vanparlamentarna Socijaldemokratska partija Kosova (SDP), kao simboličnu akciju suprotstavljanja "Zajednici opština sa srpskom većinom" odnosno "Zajednici srpskih opština", na zidovima Ministarstva kulture, omladine i sporta napisala je grafit "Aljbin Zajednica".

"U Pokretu Samoopredeljenje smo svi bili protiv Udruženja (opština), osim Kurtija izgleda", rekao je Zgim Hiseni, potpredsednik SDP, stranke koju uglavnom čine bivši članovi Samoopredeljenja (PS) koji su napustili stranku.

Prema njegovim rečima,  "Zajednica opština sa srpskom većinom" predstavlja etničku podelu i štetna je.

"Zajednica koje predstavlja etničku podelu je štetna samo po sebi, ali Kurtiju je svakako bila potrebna srpska reč. To je zato što Kurtija nije zanimala šteta formiranjem Udruženja, već šta bi mogao da dobije napadom na svoje političke protivnike. Tako je Udruženje kršteno kao 'Zajednica", rekao je on.

Prema njemu "Zajednica" je trenutak kada se Kurti odvaja od istine.

"Danas kada Udruženje čeka da se sprovede, imamo još jednu jezičku akrobaciju: Udruženje je samoupravljanje. Kurti je imenovao udruženje 'Zajednicom'. Paradoksalno, 'Zajednica' postaje Aljbinovo prezime", kazao je Hiseni protiveći se stvaranju zajednice koju Priština naziva "Zajednica opština sa srpskom većinom", a Beograd "Zajednica srpskih opština".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbija u Ohridu prihvatila svoju evropsku budućnost"
evropska unija,

Kristofer Hil

20.03.2023. 02:05

"Srbija u Ohridu prihvatila svoju evropsku budućnost"

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da je Srbija na sastanku u Ohridu prihvatila svoju evropsku budućnost i jasan plan kako da do nje stigne.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve