Vesti
13.12.2023. 19:50
Beta

Analitičari i mediji

Članstvo u EU: Zbog čega strahuje Zapadni Balkan

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Partneri sa Zapadnog Balkana, čiji lideri sa vođama Evropske unije upravo zasedaju u Briselu, i dalje strahuju da će ih na tom putu zaobići Ukrajina, piše francuski dnevnik Figaro koji, poput drugih medija i analitičara, navodi da, na kraći rok, ulazak u članstvo EU izgleda teško ostvariv.

I dok najviši zvaničnici regiona i EU razmatraju deklaraciju kojom bi se potvrdilo da se izgledi za članstvo Zapadnog Balkana jačaju kao geopolitički, bezbednosni cilj Unije zbog ruske invazije na Ukrajinu, o tome da li će Kijev moći da krene u pregovore o članstvu ostaje tek da se vidi na zasedanju šefova država ili vlada EU sutra i u petak - zbog stava Mađarske i još nekih članica Unije da Ukrajina uopšte nije spremna za pregovore.

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, tela u kojem razgovaraju i donose odluke vođe EU, naglasio je dolazeći na samit EU-Zapadni Balkan da Unija želi da Zapadni Balkan postane deo EU, ali da od partnera rog regiona očekuje pre svega jačanje vladavine prava, reforme pravosuđa, dok pred Unijom stoji zadatak da se unutrašnjim preobražajem osposobi za prijem novih članica.

Nemački portal Dojče vele u osvrtu navodi da će "mogući pokloni i to zapakovani biti pokazani danas u Briselu, ali o tome ko će šta da dobije odlučuje se tek dan kasnije, u četvrtak, na sastanku na vrhu 27 članica EU, tada bez balkanskih zemalja".

Francuski poslovni dnevnik Lezeko navodi da su "zemlje Zapadnog Balkana, iako prava mora za Evropsku uniju, u većini mnogo više napredovale nego Kijev u reformama koje traži Brisel.

List se poziva na zvaničnike predsedništva Francuske i dodaje da "taj dosije još složenijim čine pitanja vladavine prava u zapadnobalkanskim zemljama (manjkavosti oko nezavisnosti pravosuda i medija, korupcije), što izaziva strah da će u EU ući nove članice s kojima će teško moći da se izađe na kraj".

Dojče vele ističe da na samitu EU sutra i u petak "neće biti navedeni konkretni datumi prijema Albanije, Srbije, Crne Gore ili Severne Makedonije u članstvo."

I, kako primećuje, "prema izveštajima EU o napretku iz novembra, šest balkanskih država učinilo je više ili manje brze korake za poboljšanje pravne države, bolje delovanje vlade i za suzbijanje korupcije, ali, stvarnog napretka kod uklanjanja utvrđenih nedostataka nije bilo".

Lezeko poteže i ranije uvrežen, pomalo zaboravljeni stav među evropskom 27-oricom da "u članstvo ne mogu biti primljeni novi siromašni rođaci", jer ukazuje na to da su zemlje Zapadnog Balkana "siromašnije i od Bugarske - najsiromašnije članice EU".

Pjer Mirel, bivši generalni direktor za proširivanje u Evropskoj komisiji, napominje da je "zabrinjavajuće i to što se taj jaz u bogatstvu s godinama dodatno uvećao" i zaključuje da najnoviji plan Evropske komisije o finansijskoj podršci za oporavak Zapadnog Balkana "predstavlja jako malo za privrede tamošnjih zemalja" - i to, dodaje on, "kad Evropska unije uvozi radnu snagu iz tog regiona, a ima i višak od 9 milijardi evra godišnje u trgovinskoj razmeni sa Zapadnim Balkanom".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Francuska podržava evropske integracije Srbije
Srbija i Francuska

Samit OEBS

30.11.2023. 16:25

Francuska podržava evropske integracije Srbije

Na samitu OEBS u Skoplju ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je s državnom sekretarkom Ministarstva za Evropu i inostrane poslove Francuske Lorans Bun o tome da se dostignuti nivo ukupnih međudržavnih odnosa održi i nastavi njihovo jačanje.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve