Vesti
28.04.2023. 07:05
Beta

Postoje pravila

Želite da istaknete srpsku zastavu, e pa važno je da ovo znate

zastava srbije
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je na Zaključak o primeni odredaba Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, koje se odnose na slobodnu upotrebu Državne zastave i Narodne zastave.

Naglašeno je pravo i mogućnost svih građana i pravnih lica da potpuno slobodno koriste, upotrebljavaju i ističu kako Državnu zastavu, tako i Narodnu zastavu Srbije u svim prilikama za koje smatraju da su prigodne.

To mogu nesmetano da rade na svim stambenim objektima i drugim privatnim prostorima koji se koriste u poslovne svrhe i obavljanje delatnosti, ali pod uslovima i na način utvrđenim tim zakonom.

"Dokument precizira da se, shodno tom zakonu, moraju poštovati pravila koja štite dostojanstvo Srbije, a odnose se na isticanje zastave Srbije sa drugim zastavama, da na zastavi ne sme ništa da se ispiše, odnosno upiše niti ona može da se menja, da zastava ne može da se koristi kao robni ili uslužni žig, niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluge", piše u saopštenju Vlade Srbije.

Navedeno je da zastava ne sme da bude istaknuta ukoliko je oštećena i ne može da se izlaže tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija, njome ne mogu da se pokrivaju vozila ili drugi predmeti, niti mogu da se ukrašavaju konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

Ukoliko se zakonska pravila koja štite dostojanstvo Srbije poštuju, isticanje Državne zastave i Narodne zastave u svim prigodnim prilikama je slobodno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kazna zbog jugoslovenske zastave na svojoj kući?!
jugoslavija, 30. 11. 2022.

Hrvatska

30.11.2022. 16:15

Kazna zbog jugoslovenske zastave na svojoj kući?!

Muškarac iz mesta Jakšić kod Požege, u Hrvatskoj, biće prijavljen zbog toga što je na svojoj kući izvesio zastavu bivše SFRJ, saopštila je požeško-slavonska policija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve