Vesti
16.03.2023. 20:40
RTS/Tanjug

Bira se na osam godina

Evo ko su kandidati za zaštitnika građana

1
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo trebalo bi sledeće nedelje da razmatra predlog kandidata za izbor Zaštitnika građana.

Među prijavljenim kandidatima su, kako je rečeno za Tanjug u tom odboru, dosadašnji Zaštitnik Zoran Pašalić, istaknuti aktivista za ljudska prava Milan Antonijević, kao i nekadašnji zamenik Ombudsmana Milan Janković.

Za Antonijevića se pre formiranja nove vlade spekulisalo da će biti jedan od ministara, te da će mu biti dodeljen resor ljudskih prava imajući u vidu dugogodišnje iskustvo u toj oblasti. Bio je direktor YUCOM-a, osnivač Kuće ljudskih prava, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija, a sa tog mesta povukao se početkom 2021. godine.

Pašalić je za Zaštitnika građana na mandat od pet godina izabran u julu 2017. godine, dok je Milan Janković javnosti poznat i po tome što je bio zamenik Zaštitnika građana u mandatu Saše Jankovića.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je 12. februara konkurse za izbor Zaštitnika građana i članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva. U konkursu za zaštitnika građana navedeni su kriterijumi za izbor uz napomenu da se ombudsman bira na osam godina većinom glasova svih narodnih poslanika. 

Na zvaničnoj stranici Ombudsmana piše da je Zaštitnik Narodnoj skupštini predao izveštaj za 2022. godinu u kojem piše da su "intenzivne aktivnosti tokom izveštajne godine za rezultat imale povećanje efikasnosti rada ove institucije".

Piše da je Zaštitnik građana okončao 92 odsto predmeta koji su primljeni u 2022. godini, što predstavlja povećanje od pet odsto u odnosu na prethodnu izveštajnu godinu.

Zaštitnik građana je nezavistan i samostalan državni organ, zadužen da štiti i unapređuje poštovanje sloboda i prava. Zaštitnik građana kontroliše, proveravajući navode pritužbe ili postupajući po sopstvenoj inicijativi, da li organi državne uprave, republički javni pravobranilac, organi i organizacije koje vrše javna ovlašćenja prema građanima postupaju u skladu sa zakonima i drugim propisima Republike Srbije ili načelima rada dobre uprave.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve