Vesti
10.10.2021. 17:00
Tanjug

Zaštitnik građan

Zašto je ponovno uvođenje smrtne kazne u Srbiji neprihvatljivo

zatvori-1.jpg

Svetski i evropski dan borbe protiv smrtne kazne je veoma značajan datum u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava, jer podseća na važnost zaštite ljudskog života i ljudskog dostojanstva, navodi se u saopštenju kancelarije Zaštitnika građana.

Porast broja abolicionističkih zemalja u Evropi direktno je uzrokovan prihvatanjem Protokola br. 6 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, kojim se preporučuje ukidanje smrtne kazne u nacionalnim krivičnim zakonodavstvima.

Njeno ukidanje smatra se nužnim za zaštitu ljudskog dostojanstva, kao i za progresivan razvoj ljudskih prava, izjavila je danas zamenica zaštitnika građana dr Nataša Tanjević povodom 10. oktobra, Svetskog i Evropskog dana borbe protiv smrtne kazne.

Smrtna kazna je u Srbiji ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena 1992. godine.

Poslednjih godina se u javnosti povremeno pokreće pitanje uvođenja smrtne kazne, a takav stav građana je u korelaciji sa slučajevima monstruoznog nasilja nad decom i u porodici, kao i organizovanih zločina koji opravdano izazivaju veliku osudu i uznemirenost javnosti i zahtevaju najstrože kažnjavanje.

Takvi stavovi iziskuju kontinuirano ukazivanje na to zašto bi ponovno uvođenje smrtne kazne bilo neprihvatljivo.

Stav protiv smrtne kazne proizlazi iz univerzalnog i osnovnog prava na život. Pravo na život je urođeno pravo i država je dužna da ga štiti i poštuje, a ne da ga oduzima, ističe se u saopštenju.

On je, takođe, utkan u ljudsko dostojanstvo svakog ljudskog bića, uključujući i one koji su počinili najsvirepije zločine, ukazala je Tanjević.

Takođe treba imati u vidu da ne postoje dokazi o tome da smrtna kazna ima generalno preventivan značaj.

U zemljama koje primenjuju smrtnu kaznu stopa kriminaliteta nije manja od stope kriminaliteta u zemljama koje su je ukinule, niti je posle ukidanja smrtne kazne u pojedinim zemljama došlo do porasta teškog kriminaliteta.

Najzad, treba imati u vidu i moguću sudsku grešku, zbog koje bi nevina osoba mogla biti osuđena na smrt.

Obeležavanjem 10. oktobra, države, organizacije i ljudi širom sveta potvrđuju svoju opredeljenost za ukidanje smrtne kazne u zemljama u kojima ona još postoji i svoju odlučnost da ne dopuste njeno ponovno uvođenje u zemljama koje su je već ukinule.

Ustav Republike Srbije ljudski život proglašava neprikosnovenim i Zaštitnik građana ostaje odlučan u svom stavu da se ponovno uvođenje smrtne kazne nikada ne dozvoli.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je "Pink panter“ iz Užica uhapšen u Hrvatskoj: Letovanje u zatvoru
Hapšenje, lisice

Pljačkao u Nemačkoj?

15.09.2021. 06:10

Kako je "Pink panter“ iz Užica uhapšen u Hrvatskoj: Letovanje u zatvoru

Saša Zečević (41) iz Užica uhapšen je kada je sa suprugom i maloletnim detetom pokušao da ode u Hrvatsku na letovanje, pošto je na graničnom prelazu utvrđeno da je za njim raspisana Interpolova poternica zbog sumnje da je kao član pljačkaške bande "Pink panter“ učestvovao u pljački u Nemačkoj.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve