Vesti
18.05.2020. 12:51
ekspres

Zašto se povećao broj obolelih od koronavirusa u Srbiji?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Povećan broj zaraženih prethodnih dana u Srbiji nije pokazatelj širenja virusa po zemlji i u opštoj populaciji već u kolektivu.

Odnosno u fabrici nameštaja Dodić u Vranju, izjavila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da je to novoidentifikovano žarište i da nema drugih većih žarišta u Srbiji.

U fabrici Jura se širenje virusa zaustavilo i nadamo se da neće biti drugih iskakanja, navela je dr Kisić gostujući na Tv Pink.

Ona je dodala da to pokazuje koliko virus kada uđe u kolektiv može brzo da se proširi i da većina obolelih u fabrici u Vranju ima blage simotome ili je bez simptoma bolesti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

"To nam pokazuje kakva je jačina virusa i očigledno je da će prokužavanje sada biti sa blažim formama bolesti", rekla je dr Kisić.

Ona je dodala da je doneta odluka da se svi radnici firme "Dodić" u Vranju testiraju i da je zaključno sa jučerasnjim danom registrovano 42 pozitivnih na koronavirus među zaposlenima i još 11 osoba koje su sa njima bili u konatktu.

Istakla je da se očekuju rezultati za još više od 100 zaposlenih.

Moguće je da će taj broj biti i veći, a većina nema nikakvih simptoma i otkriveni su tokom epidemijskog nadzora i traganjem za asimptomatskim slučajevima, dodala je.

Od 53 pozitivnih na korona virus pet ima simpome zapaljenja pluća, ali nema tešku kliničku sliku, a ostali su sa blagim simptomima ili nema nikakve simptome, rekla je Kisić Tepavčević.

"Na osnovu jučerašnjih pokazatelja vidi se da je duplo veći broj obolelih, ali ne zbog širenja u opštoj populaciji već u jednom kolektivu. Drugačija bi bila epidemiloška slika kada je po celoj Srbiji, a drugačije kada je u jednom kolektivu gde se zna rezervoar širenja zaraze i to su dve različite epidemiološke situacije", objasnila je dr Kisić.

Istakla je da je unošenje u kolektiv i širenje moglo da se spreči i da je to pokazatlj kako virus može brzo da se širi u zatvorenom prostoru.

Povezane vesti - 114 novih slučajeva koronavirusa

Svaki nezaštićeni kontakt duži od 15 minuta jeste dovoljan da se prenese dovoljna količina prouzrokovača, što nam pokazuje da mere prevencije nisu sprovedene, dodala je Kisić.

Rekla je da to pokazuje koliko je važno da se maske nose u zatvorenim prostorima i da se i dalje radi aktivan nadzor kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi.

Ona je rekla da se nada da će kolektivni imunitet do jeseni biti jači i da će se tada znati kakav je imunitet po starosnim grupama.

Navela je da ako se ne desi da se virus u potpunosti ne promeni nikada ne može da se desi situacija kao početkom marta.

Upitana za letovanje, ona je kazala da je to individualna procena, ali da neće biti zabrane putovanja.

"Ne znamo kakva će situacija biti za dva meseca jer se ona menja iz dana u dan. Više puta smo preporučivali da se ostane i odmor provede u Srbiji, ali neke vrste zabrana putovanja neće biti i svako treba da proceni sopstveni rizik", rekla je ona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve