Vesti
07.07.2023. 13:14
Beta

Trilateralni sastanak

Zašto Vučić ide u Beč

Beč zgrada Opere
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se u Beču na trilateralnom sastanku sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, posvećenom ilegalnim migracijama, razmatrati "sva bitna bezbednosna pitanja" od značaja za njihove zemlje.

 

"Sa Karlom Nehamerom i Viktorom Orbanom razmatramo danas u Beču sva bitna bezbednosna pitanja od strateškog značaja za naše zemlje, pogotovo imajući u vidu rizike i sve veće izazove kojima smo izloženi i mi i cela Evropa", napisao je Vučić na svom Instagram profilu uz slike, na kojima se vidi kako ga dočekuje austrijski kancelar i zajedničke slike njih trojice.

U Beču se ovog petka održava treći trilateralni samit posvećen borbi protiv nelegalnih migracija. Prethodna dva održana su u Budimpešti i u Beogradu.

Vučić je dodao da je "Srbija dokazala da je snažan, pouzdan i ozbiljan partner, što ostaje i u budućnosti" i da je spremna da preuzme deo tereta i efikasno obavi svoj deo posla.

Predsednik Srbije je napisao i da će "naravno razgovarati i o EU putu Srbije, energetskoj bezbednosti i jačanju saradnje na svim poljima".

"U vremenima opšteg nepoverenja, kada su mnoga savezništva stavljena na probu, Srbija nastavlja da neguje partnerstva i prijateljstva sa ozbiljnim državama, čime snaži svoje pozicije i ugled na međunarodnoj političkoj sceni", napisao je Vučić.

Sastanku u Beču prisustvuju, kako je najavljeno i ministri unutrašnjih i spoljnih poslova tri zemlje. Vučić je ranije najavio da su sa njim u Beču i ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Bratislav Gašić.

Nehamer, Orban i Vučić prvi put su se u ovom formatu sastali u oktobru prošle godine u Budimpešti. Mesec dana kasnije drugi trojni samit održan je u Beogradu i tada je potpisan Memorandum o borbi protiv ilegalnih migracija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
13.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve