Vesti
04.01.2023. 15:20
Beta

Ministarstvo prosvete

Koji je najpopularniji izborni predmet na završnom ispitu za osnovce

Škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo prosvete Srbije je saopštilo da su 64.363 učenika osmog razreda osnovnih škola odabrala predmet koji će polagati kao treći test na završnom ispitu.

Pomoćnik ministra prosvete Srbije Milan Pašić je u saopštenju naveo da se najveći broj učenika opredelio za biologiju (38 odsto), a slede geografija (28 odsto) i istorija (16 odsto). Svega devet odsto se opredelilo za hemiju, a osam odsto za fiziku.

"Nije se izjasnilo 197 učenika, dok se za poseban program funkcionalnog obrazovanja odraslih prijavilo 1.909 polaznika, a 57 se nije se prijavilo", naveo je Pašić.

Dodao je da se putem portala Moja srednja škola prijavilo 70 odsto učenika, a 30 odsto se prijavilo u školi.

Učenici koji ove godine završavaju osmi razred, mogli su od 1. do 30. decembra da se izjasne koji će test raditi kao treći na završnom ispitu. Bilo im je ponuđeno da izaberu jedan od pet predmeta: biologija, geografija, istorija, fizika i hemija.

U saopštenju Ministarstva piše da oni koji "iz određenih i opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti da se prijave", mogu da to obave u školi od 23. do 27. januara.

U tom periodu učenici će moći i da provere svoj izbor, a da 30. i 31. januara u školi unesu ispravke ako žele.

Potom će na sajtu "Moja srednja škola" i u školama biti objavljena konačna lista izjašnjenja učenika o testu koji će polagati kao treći na završnom ispitu.

Ministarstvo podseća da svi učenici mogu da se za završni ispit pripremaju putem platforme "eVežbaonice".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Usaglašene mere za borbu protiv nasilja u školama
tuča, deca, nasilje

Ministarstvo prosvete

20.12.2022. 17:55

Usaglašene mere za borbu protiv nasilja u školama

Radna grupa za prevenciju nasilja usaglasila je ključne mera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi se unapredio sistem za reagovanje na nasilje, kao i za njegovu prevenciju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve