Zbog čega je SPS “najstariji srpski politički brend”…?

Zbog čega je SPS “najstariji srpski politički brend”…?


“SPS je najstariji srpski politički brend” ocenio je šef socijalista Ivica Dačić povodom 29. rođendana ove partije. Ocenivši da niko u Srbiji nema takvo nasleđe, tako duboke korene, niti stručne i iskusne kadrove poput SPS-a Dačić je poručio i da su “socijalističke vrednosti u osnovi naše državnosti”.

“Uvek smo bili i dаnаs smo bаš tаmo gde je i trebаlo dа budemo deleći sudbinu onih zbog kojih i postojimo. Hvаlа vаm što ste svih godinа verovаli i podržаvаli nаs u teškim i srećnim trenucimа. A mi ćemo i dаlje nаstаviti borbu zа jedine prаve ideаle – zа socijаlističke vrednosti”.

U ovoj izjavi jedno je sigurno – SPS je imala i srećne i teške trenutke. Sve drugo može biti predmet ozbiljne rasprave… U tom kontekstu, a povodom gotovo tri decenije postojanja ove stranke, valja podsetiti na nekoliko zanimljivih činjenica iz dugog istorijata socijalista.

Ivica Daci

Zamalo najstarija

Nije čudno što je Dačić istakao da je SPS najstariji srpski politički brend, jer svakako nije i najstarija aktivna politička partija u Srbiji. Naime, Demokratska stranka osnovana je svega pet meseci ranije (februara 1990. godine), dok je SPS nastala jula 1990. ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije.

Sloba, Sloba, Sloba, Ivica, Ivica, Ivica…

Za tri decenije postojanja na čelu SPS smenila su se svega tri predsednika stranke – Slobodan Milošević (od osnivanja 1990. do 1991. godine i od 1992. do 2006. godine), Borislav Jović (od 1991. do 1992. godine) i Ivica Dačić (od 2006. do danas…).

Doživotni predsednik

Od osnivanja stranke pa sve do svoje smrti Milošević je bio neprikosnoveni šef partije punih 16 godina. Čak i u periodu (od maja 1991. do oktobra 1992. godine) kada se sklonio sa te funkcije na kojoj ga je kratko zamenio Jović, jer po Ustavu nije mogao da bude i predsednik Srbije i stranke, svima je bilo jasno ko je zaista pravi šef stranke.

Na funkciju predsednika SPS biran je ukupno šest puta, od čega čak tri puta u trenutku kada je već bio u Hagu.

 EPA-PHOTO/EPA/STRINGER/as/kr


EPA-PHOTO/EPA/STRINGER/as/kr

Uvek sami

Zanimljivo je da je u periodu vlasti od 1990. pa sve do 2000. godine SPS na vlasti uvek bio sam, izuzev poslednjeg saziva od 1997. do 2000. kada su napravili koaliciju sa JUL-om Mirjane Marković i Novom demokratijom Dušana Mihajlovića.

Prvi i po optužnici

Milošević je bio prvi predsednik jedne države protiv kojeg je podignuta optužnica za ratne zločine. Preminuo je pre nego što Haški tribunal doneo presudu.

YUGO-KOSOVO-ELECTIONS

Više od dve decenije na vlasti

SPS je nakon svrgavanja Miloševića 2000. godine po prvi put u svojoj istoriji otišla u redove opozicije. Tako je bilo sve do 2008. godine kada je, na čelu sa Ivicom Dačićem a u koaliciji sa PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom, osvojila 7,5 odsto glasova i “najbolju pregovaračku poziciju”. Pregovori sa SRS, DSS i NS nisu bili uspešni, pa SPS postiže dogovor sa listom Za evropsku Srbiju, na čelu sa DS-om.

Prostom računicom jasno je da SPS od ukupno 29 godina postojanja, čak dve trećine vremena bio na vlasti.

Reforma i nasleđe

Na godišnjoj skupštini SPS 2009. doneta je odluka o reformi partije, najavljen je novi početak SPS-a kao partije moderne levice i socijaldemokratske orijentacije. Tada im je i potvrđena kandidatura za članstvo u Socijalističkoj internacionali, što ipak nikada nije realizovano zbog odbijanja SPS-a da se odrekne nasleđa Slobodana Miloševića.

FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

 

Ivica puta 4

Zvanično, Dačić je na mesto šefa stranke izabran 2006. godine, devet meseci nakon smrti Miloševića. Već na sledećem Kongresu SPS-a “Sigurnim korakom” reizabran je na ovu funkciju, s tim što je glasanje prvi put u istoriji SPS bilo obavljeno aklamacijom (javno glasanje). Jedan kandidat, javno glasanje, jednoglasna odluka…

Tada je prvi put predstavljen i novi, redizajnirani logo stranke.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar