Vesti
07.12.2019. 12:00
Marko R. Petrović

Rezultati PISA testova

ZBOGOM ŠKOLO: Zašto naša deca loše prolaze na PISA testovima?

social-network-post-1920x10804-1.jpg

Rezultati PISA testova nisu nikoga iznenadili. Petnaestogodišnjaci u Srbiji već deceniju i po, od kada se Srbija priključila ovom projektu,

Rezultati PISA testova nisu nikoga iznenadili. Petnaestogodišnjaci u Srbiji već deceniju i po, od kada se Srbija priključila ovom projektu, pokazuju ispotprosečne rezultate u pogledu sposobnosti da primene znanja stečena u školi. Đaci i njihovo (ne)znanje su, međutim, samo posledica. Jer, rezultati PISA testova, osim o učenicima, mnogo više govore o njihovim nastavnicima, metodama njihovog rada, nastavnim planovima i programima i obrazovnom sistemu uopšte.

Dobar nastavnik je, kažu, onaj kojeg njegovi učenici nadmaše. Nastavnici u Srbiji bi u tom slučaju trebalo da se zabrinu. Više od nastavnika, međutim, trebalo bi da se zabrine celo društvo. A pre svega oni koji odlučuju kojim će smerom dalje ići obrazovanje u Srbiji. Jer putanja kojom se kreće poslednjih decenija ne vodi ničem dobrom.

Ko je odgovoran za to što naša deca nemaju funkcionalno znanje i šta konkretno mogu uraditi nastavnici, roditelji, ali i čitavo društvo, čitajte u novom broju Ekspresa koji je već od danas na kioscima.

Ekspres189

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve