Vesti
11.09.2019. 16:22
Tanjug

ZEMAN U BEOGRADU: Za mesec dana o mogućnosti povlačenja priznanja Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Češke Miloš Zeman najavio je u Beogradu da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Upitan da li Srbija može očekivati da neka država EU u narednom periodu ipak razmisli i revidira svoj stav o nezavisnosti Kosova, Zeman je rekao da on nije diktator i ne može da nametne svoj stav, ali da je ono što može da uradi to da za mesec dana na savetovanju vlasti postavi pitanje da li je moguće povući priznanje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

"Drago mi je da je ministar odbrane Lubomir Metnar izjavio da je bila greška priznanje Kosova. On će verovatno biti na mojoj strani, ko će biti na drugoj videćemo", kazao je Zeman na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Zeman, naime, ne deli stav češke vlade, koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova. On je prethodno podsetio da je Haški tribunal pokrenuo istragu ratnih zločina na Kosovu, zbog čega je kosovski premijer podneo ostavku.

"Izrazio bih s tim u vezi lično mišljenje da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da bude deo zajednice demokratskih zemalja", podvukao je Zeman.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Nemanja Jovanovic

Vučić je istakao da je Srbija zahvalna Zemanu na njegovim stavovima o KiM i preneo da ga je upoznao sa problemima sa kojima se suočavamo.

"Nisam očekivao da će da pokreće neke inicijative. Veoma sam zahvalan što se čuje njegov glas", kazao je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Predsednistvo Srbije

Dodao je da se glas Zemana daleko čuje, i da će njegove reči sve više dopirati do ušiju u Evropi, jer ljudi razumeju da stvari nisu crno-bele, kako su prikazivane. Ukazao je da ga je Zeman pozvao na sastanak Višegradske grupe, 3.oktobra u Prag, gde će biti jedini predsednik iz regiona, što pokazuje koliko poštovanje Zeman ima prema našoj zemlji.

"Rekao sam da samo kompromisom, a ne ultimatumima, možemo da dođemo do rešenja problema", naglasio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
5°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve