Vesti
13.02.2023. 17:53
R. E.

Važno je znati

Ovo su uputstva kako se ponašati tokom zemljotresa

zemljotres
Izvor: Shutterstock

Posle brojnih zemljotresa koji poslednjih dana pogađaju Evropu, uključujući i današnji u Rumuniji, koji se osetio i u našoj zemlji, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objavilo je uputstva za građane kako treba da reaguju u takvim situacijama.

Ističe se da je najvažnije ne paničiti.

''Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svesni da su neki zemljotresi samo početni i da ubrzo može uslediti sledeći, jači potres'', navodi se u uputstvu.

Jasno su navedene istrukcije kako se treba ponašati u zatvorenom i na otvorenom prostoru, ali i ako vas zemljotres zatekne u automobilu, u pokretu, ali i pod ruševinama.

"Ukoliko se nađete unutar kuće, potrebno je pronaći zaklon na bezbednim mestima poput dovratnica, nosećih zidova ili ispod stolova. Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata. Ne izlazite na terasu ili balkon. Odmah isključite sve izvore električne energije, gasa ili vode", savetuje MUP.

Ukoliko se nađete na otvorenom, MUP savetuje da se sklonite od električnih kablova.

''Vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično'', stoji u uputstvu.

Ako ste na putu, odmah treba zaustaviti vozili, ali ne na svakom mestu.

"Ako se nađete u vozilu u pokretu, zaustavite se ako vam bezbednost saobraćaja dozvoljava. Izbegavajte zaustavljanje u blizini grada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova''.

MUP Srbije je potom dao savet i kako se treba ponašati ako ne možete da izbegnete urušavanje.

"Ako se nađete pod ruševinama, pokrijte usta maramicom ili tkaninom. Udarajte o cev ili zid, kako bi spasilački timovi mogli da vas pronađu", navedeno je u instrukcijama koje je izdao MUP.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Treba li Balkan da brine zbog zemljotresa?
zemljotres

Dragan MIlovanović

07.02.2023. 09:55

Treba li Balkan da brine zbog zemljotresa?

Snažan zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju je velika nepoznanica, rekao je profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović. Oslobođena je velika količina energije, pa se posledice ovih potresa mogu osetiti i na Balkanu. Preventivno treba da budemo spremni i da znamo kako da se ponašamo u slučaju potresa, rekao je Milovanović.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve