Vesti
21.12.2021. 17:00
R.E.

Novo godišnje doba

Zima zvanično počela, kakvo nas vreme očekuje

Zima
Izvor: Shutterstock

Zima je počela u 16 časova i 59 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda. U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje leto. Na dan početka zime, obdanica je najkraća, a noć najduža, to znači da obdanica traje 8 sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta. Proleće će nam stići 20. marta 2022. godine.

"Ove godine očekuje nas hladnija zima u odnosu na prethodne dve, ali sa temperaturama koje su u granicama normale", izjavio je pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Goran Mihajlović.

On je rekao da će se ova zima razlikovati od prethodne, koja je bila toplija, sa malo snega između 13. i 15. decembra, dok smo ove godine već imali prvi talas snega početkom ovog meseca.

"Period koji nam sledi do Nove godine biće sa nešto višom temperaturom, za predstojeći vikend se očekuje između 10 i 14 stepeni, pa će doći do topljenja snega, pogotovu na planinama gde je sneg i do 90 centimetara. Krajem godine se očekuje pad temperature, ali ona će biti u granicama proseka, najniža oko dva do tri stepena, a maksimalna oko 6 stepeni", rekao je Mihajlović za TV Tanjug.

On je podsetio da, za poslednjih 10 godina, na našem području, građani posebno pamte dve zime - 2012. godinu, kada je snega bilo između 15. i 19. februara, kao i 2017. godinu, kada se u januaru pojavio led na Dunavu.

"Ova zima jeste nešto hladnija u odnosu na prethodne dve, ali je i dalje u granicama proseka", rekao je Mihajlović.

I prognostičara Marko Čubrilo kaže da nas do kraja godine uglavnom očekuje suvo i relativno hladno vreme, a zatim dolazi topliji period, dok promena nastupa dva dana pre Nove godine.

"Sa razvijanjem jake anticiklonalne blokade daleko na severu u prostoru od Grenlanda do Islanda hladan prodor kreće preko Skandinavije, zapadne Evrope i Velike Britanije do zapadnog Atlantika gde uslovljava seriju jakih ciklogneza. U toplim sektorima tih ciklona istočno od Alpa strujaće osetno topliji vazduh sa jugozapada", napisao je Čubrilo na svom Facebook profilu.

Čubrilo prognozira i da će od petka 24. decembra biti osetno toplije ali i da nam prete lokalne bujice i poplave usled otapanja snega i kiše. Prema njegovoj prognozi januar će biti hladan i snežan. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sneg napravio haos u Beogradu (FOTO, VIDEO)
sneg

Iznenađenje u decembru?!

12.12.2021. 15:21

Sneg napravio haos u Beogradu (FOTO, VIDEO)

Bez obzira na to što je još juče na snazi bio crveni meteo alaram i što se već nekoliko dana unazad najavljuje da će u nedelju Beograd i veći deo Srbije biti pod snegom, putari nisu bili spremni, sudeći po onome što smo videli na najprometnijim ulicama srpske prestonice.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-3°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve