Vesti
07.10.2021. 08:05
Marko R. Petrović

Odlazak patologa

Zoran Stanković: Obišao je gotovo sva ratišta u ex-Jugoslaviji, svedočio u Hagu

Zoran Stanković
Izvor: EPA / SASA STANKOVIC

Kada je upisivao Medicinski fakultet u Nišu, a potom i specijalizaciju sudske medicine i patologije na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, Zoran Stanković verovatno nije zamišljao da će dobar deo svog radnog veka provesti po ratištima na prostorima bivše Jugoslavije, niti da će se suočavati sa zločinima koje ljudski um teško može da razume.

Sudbina je, međutim, htela da lice doktora Stankovića postane dobro poznato na ovim prostorima, ali i da, nažalost, istovremeno asocira na mnoge patnje koje su trpele brojne žrtve ratnih ’90-ih. Njegova staloženost i sigurnost u izražavanju nisu davale ni najmanju šansu da se posumnja u dokaze koje je iznosio.

Bio je jedan od najuglednijih forenzičara i patologa u Srbiji, a od 1995. godine radio je kao stručnjak Ujedinjenih nacija. U nekoliko slučajeva je svedočio pred Haškim tribunalom.

Deo toga otkrio je i u intervjuu "Ekspresu“ koji je dao početkom 2017. godine, nakon što je Ramuš Haradinaj u Francuskoj čekao odluku lokalnog suda u Kolmaru da li će biti pušten na slobodu ili će mu se suditi za ratne zločine.

Tada je Stanković rekao kako postoje svedoci da je Haradinaj i lično počinio neke zločine te da nije u pitanju samo njegova komandna odgovornost. Većina tih svedoka nažalost već tada nije bila među živima "bilo da su ubijeni ili su navodno izvršili samoubistvo, ili su umrli pod nerazjašnjenim okolnostima“.

"Ja sam prikazao samo tri žrtve za koje su državni organi prikupili podatke o ubicama. To su monstruozne fotografije, a mnogi su se zgražavali kako možemo da ih pokažemo. Ali zamislite samo kako se osećala žena koja je u predelu zadnjice, donjih ekstremiteta, leđa, ruku, lica imala takve krvne podlive od kojih je verovatno umrla, bez obzira na to što su kasnije registrovani projektili koji su razorili njenu lobanju. Pritom je reč o majci i ćerki albanske nacionalnosti. Ja te obdukcije nisam radio nego čovek koji je danas nastavnik na Medicinskom fakultetu u Prištini. Pored teških mehaničkih i strelnih povreda, majka ima plastičnu kesu vezanu oko glave, a njena ćerka je sa veoma izraženim znacima silovanja. Ili šta je preživljavao Srđan Perović, komandir policije koji je bio otet i kasnije njegovo telo sa veoma teškim povredama ekshumirano je dvadesetak kilometara od Peći. Vidite, postoje dokazi. A ako hoće da gaje čoveka koji je to uradio u svojoj sredini, neka gaje, ali nas iskustvo sa takvim ljudima uči da vremenom njihova agresivnost biva uperena i prema sopstvenom narodu. Mnogi se pitaju zašto bi Haradinaj i njegovi ljudi ubijali Albance, mi znamo zašto, ali neka to utvrde i drugi na osnovu prikupljenih činjenica“, pričao je Stanković.

Zoran Stanković (66), patolog, predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivši ministar odbrane i zdravlja, preminuo je 5. oktobra ujutru. Stanković je preminuo od posledica virusa korona u Vojnomedicinskom centru na Karaburmi, gde je bio hospitalizovan pre dve nedelje.

Rođen je 1954. godine u Tegovištu, kod Vladičinog Hana.

Završio je Medicinski fakultet u Nišu 1980. godine, a doktorirao 1997. Specijalizaciju za sudsku medicinu i patologiju završio je na VMA. U čin general-majora unapređen je 2001. godine.

Karijeru je započeo kao vojni lekar u Peći i Vranju. Bio je patolog na ratištima bivše Jugoslavije. Bio je na čelu Vojnomedicinske akademije od 2002. do 2005. godine i važi za najmlađeg načelnika VMA u istoriji. Na najavu da će biti smenjen sa mesta načelnika VMA, odlučio je da sam ode u penziju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve