Vesti
29.12.2022. 17:45
Beta

Kosovo

Kfor i Borel pozdravili uklanjanje barikada

1
Izvor: Beta / AP / Bojan Slavkovic

Misija Kfor i šef evropske diplomatije Žozep Borel pozdravili su danas odluku o ukilanjanju barikada na severu Kosova koju su Srbi postavili 10. decembra.

Misija KFOR je pozdravila odluku o uklanjanju barikada na severu Kosova i zatražila da to bude obavljeno brzo i bezbedno, uz izbegavanje bilo kakve vrste incidenata ili opasnosti.

U saopštenju piše da "sve strane treba da izbegavaju bilo kakvu retoriku ili radnje koje bi mogle izazvati dalju eskalaciju".

KFOR je naglasio da "pomno prati razvoj događaja" i istakao spremnost da interveniše, ako bude potrebno, u skladu sa svojim mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel pozdravio je smanjenje tenzija na severu Kosova i ukazao da je sada potreban hitan napredak u briselskom dijalogu Beograda i Prištine.

"Diplomatija je prevladala u deeskalaciji tenzija na severu Kosova. Nasilje nikada ne može biti rešenje. Pozdravljam odgovorno liderstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija. Sjajan timski rad EU, SAD i Kfora. Hvala svima koji su uključeni", naveo je Borel na Twitteru.

Na severu Kosova je počelo uklanjanje barikada koje su Srbi postavili na putevima zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Uklanjanje barikada usledilo je pošto je Pantić prebačen iz zatvora u kućni pritvor.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dejan Pantić ide u kućni pritvor, Kurti iznenađen odlukom
lisice-hapsenje-.jpg

Potvrdili advokat i sin

28.12.2022. 15:51

Dejan Pantić ide u kućni pritvor, Kurti iznenađen odlukom

Dejan Pantić, policajac koji je napustio kosovsku policiju, a koji je 10. decembra uhapšen na prelazu Jarinje, dobio je rešenje o kućnom pritvoru, potvrdili su njegov sin i advokat.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve