Vesti
26.06.2023. 19:10
Beta

Evropska unija

"Izbori na severu Kosova uz učešće Srba ili slede mere"

1
Izvor: Beta / European Council / Frederic Sierakowski

Članice Evropske unije traže da se zaustavi zaoštravanje i na severu Kosova održe izbori uz učešće kosovskih Srba, jer će u protivnom posegnuti za srazmernim finansijskim i političkim merama, a Priština i Beograd moraju dokazati spremnost da primene obaveze iz dijaloga o normalizaciji odnosa.

Mere već priprema Političko-bezbednosni odbor EU i one zavise od toga da li će izbori biti održani i izabrani legitimni čelnici opština, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj, sažimajući zaključke šefova diplomatija Unije.

On je naglasio da "članice EU ističu veoma ozbiljnu zabrinutost zbog nesmanjene zategnutosti na Kosovu" i naglasio da će "Unija imati na umu odluku Beograda da oslobodi trojicu kosovskih policajaca".

"Zemlje EU će, ako bude nužno primeniti mere da ojačaju polugu uticaja Evropske unije i podrže dijalog u cilju normalizacije odnosa Prištine i Beograda, a idućih dana ćemo nastaviti kontakte s obe strane", rekao je Borelj.

Borelj je ukazao da "izbori u četiri opštine na severu Kosova moraju biti organizovani uz bezuslovno učešće kosovskih Srba i obe strane moraju pokazati spremnost da primene obaveze iz dijaloga" i dodao je da se od "budućih članica EU očekuje evropsko ponašanje".

Visoki predstavnik EU je upozorio da je neodrživo da opštine na severu Kosova "zauvek štiti Kfor, a da uz to čelnici bivaju izabrani s dva ili tri odsto glasača, jer to nikako nije održivo rešenje i tome mogu slediti samo novi izbori uz učešće Srba, jer će se inače ponoviti stanje kao sada, uz proteste i nasilje".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve