Vesti
26.12.2022. 11:46
R.E./Kosovo online

"Ostajemo budni"

Kfor: "Istražujemo incident u Zubinom Potoku"

1
Izvor: Beta/AP / Marjan Vucetic

Kfor je saopštio da istražuje incident koji se dogodio u Zubinom Potoku u neposrednoj blizini patrole NATO, u kome su kako su naveli učestvovale "nepoznate naoružane osobe u tom području".

"Povređenih i materijalne štete nije bilo, a radimo na utvrđivanju svih činjenica", rekli su iz Kfora.

Dodali su da su planirani sastanci sa svim stranama i da je važno da svi uključeni izbegnu bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije i dovesti do eskalacije.

"Od svih aktera očekujemo da se uzdrže od provokativnih demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali sigurnost i sigurnost svih zajednica. Pozivamo sve strane da pomognu u omogućavanju bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu i spreče da obmanjujući narativi utiču na proces dijaloga. Komandant misije Kfor predvođen NATO nastavlja da podržava dijalog o pronalaženju sporazuma za smirivanje tenzija na severu Kosova. On ostaje u bliskom kontaktu sa svima koji su uključeni u ovaj proces", kaže se u saopštenju prenosi Kosovo online
 

Kfor je naveo da su "poslednjih meseci pojačali svoje prisustvo i patrole".

"Ostajemo budni i potpuno sposobni da ispunimo svoj mandat prema Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rešenja treba tražiti kroz dijalog'', poručuju iz Kfora.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Brnabić o Kforu, barikadama i kosovskoj policiji
1

Kosovo

24.12.2022. 13:15

Brnabić o Kforu, barikadama i kosovskoj policiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne veruje u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na severu Kosova i Metohije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve