Vesti
25.04.2024. 16:06
Beta

Saopštenje ministarstva

Zvanično: Niko iz ministarstva nije uhapšen

hapšenje
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije je saopštilo da niko od njegovih zaposlenih nije u četvrtak uhapšen i tako demantovalo izveštaje da su zaposlani u tom ministarstvu među uhapšenima zbog falsifikovanja isprava i zloupotrebe položaja.

"Ovaj podatak je pogrešno protumačen i povezan sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, jer ovo Ministarstvo shodno važećem Zakonu o ministarstvima obavlja državne poslove u vezi sa matičnim knjigama. Međutim, matičari koji obavljaju poslove u vezi sa ličnim stanjem građana i vrše poslove upisa i promene podataka u Registru matičnih knjiga, nisu zaposleni u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, već u opštinskim i gradskim upravama koje ove poslove vrše kao poverene", navelo je Ministarstvo uprave u saopštenju.    

Ministarstvo kaže da veruje da objave u medijima nisu zlonamerne, nego su rezultat "pogrešnog tumačenja podele poslova i nadležnosti različitih nivoa vlasti", ali nisu naveli da su mediji doslovno preneli zvanično saopštenje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

To tužilaštvo je u četvrtak saopštilo da su lišene slobode dve organizovane kriminalne grupe od ukupno 17 lica i da su "među pripadnicima ove dve organizovane kriminalne grupe nalaze se i dva matičara, jedan pripadnik MUP, bivši zaposleni na Megatrend univerzitetu i savetnik zaposlen u Ministarstvu prosvete".

Oni su uhapšeni zbog postojanja osnovane sumnje da su od aprila 2023. godine do hapšenja izvršili krivična dela falsifikovanje isprave, krivično delo zloupotrebe službenog položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dela tako što su nabavljali radi dalje upotrebe i izrađivali falsifikovana dokumenta.

Ta dokumenta su lične karte, ugovori o poklonu, ovlašćenja, "punomoćja koja su se odnosila na kupoprodaju katastarskih parcela na AP KiM u vlasništvu raseljenih lica srpske nacionalnosti sa teritorije KiM na koji način su licima albanske nacionalnoti sa prostora AP KiM koji su zainteresovani za dobijanje statusa državljana Srbije na nezakonit način omogućavali prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i lačnih isprava".

Uz to su "zainteresovanim licima pravili falsifikovana svedočanstva, diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju i time su ovim licima omogućili da koriste ove falsifikovane dokumente kao prave".

Ukupno su napravili oko 400 isprava i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od za sada 100.000 evra  - piše u saopštenju Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Potom je Ministarstvo unutrašnjih poslova u četvrtak saopštilo da su "među uhapšenima dva lica zaposlena u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i jedno lice zaposleno u Ministarstvu unutrašnjih poslova i jedna osoba zaposlena u Ministarstvu prosvete" za koju se sumnja da je "iskorišćavanjem svog službenog položaja s falsifikovanim dokumentima zapošljavala lica u državne institucije za određeni novčani iznos".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve