Zdravlje
24.04.2022. 16:20
R.E./ Yahoo!life

Reč stručnjaka

Ako vam se nokti lome, moguće je da vam nedostaje ovo...

nokti
Izvor: Shutterstock

Osim starosti, loše ishrane i prekomernih tretmana u salonu, oštećenje noktiju može prozrokovati i nedostatak hranljivih materija.

Anemija sa nedostatkom gvožđa

"Gvožđe pomaže hemoglobinu u vašim crvenim krvnim zrncima da sprovodi kiseonik. Kako razvijate nedostatak gvožđa, sposobnost crvenih krvnih zrnaca da sprovode kiseonik opada, što dovodi do smanjenja isporuke kiseonika noktima i razvoja lomljivih i zakrivljenih noktiju" , rekao je dr Dimitri Marinov, nutricionista specijalizovan za ishranu i dijetetiku.
 

Postoji nekoliko simptoma koji su u direktnoj vezi sa noktima na koje treba obratiti pažnju ako mislite da imate anemiju sa nedostatkom gvožđa, piše "Yahoo!life".

"Suvi, lomljivi nokti koji izgledaju razdvojeno ili imaju vertikalne izbočine neki su od simptoma anemije", kaže Nela Lobkova, sertifikovani ortopedski lekar sa sedištem u Njujorku.

Drugo je stanje koje se naziva koilonihija ili "lažni nokti", što može dovesti do toga da nokti postanu ravni ili konkavni. Neki pacijenti sa koilonihijom primećuju da njihovi konkavni nokti mogu čak i da zadrže kap vode.

Obratite pažnju na druge znakove anemije sa nedostatkom gvožđa - otežano disanje, bleda koža, slabost mišića, poremećaje srčanog ritma, vrtoglavicu i hladne ruke i noge.

Nedostatak vitamina B

Nedostatak vitamina B12 može dovesti do anemije i prouzrokovati oštećenje noktiju iz istog razloga – smanjenje nivoa kiseonika u noktima.

Progresivni nedostatak vitamina B12 takođe može dovesti i do stanja zvanog melanonihija.

“Tada nokti postaju plavi ili crni sa valovitim, uzdužnim tamnim prugama i smeđkastom pigmentacijom”, kaže Marinov.

Ostali simptomi nedostatka vitamina B12 uključuju anemiju, upalu jezika, otežano disanje, bledu kožu, slabost mišića, srčane aritmije, vrtoglavicu i hladne ruke i noge.

Zbog čega je promena ishrane važna?

Nedostatak gvožđa i vitamina B12  može se rešiti malim promenama u vašoj ishrani.

Ukoliko imate anemiju sa nedostatkom gvožđa povećajte unos hrane bogate gvožđem, poput mesa, ribe, pasulja i sočiva. Hrana bogata vitaminom C, poput agruma i krstastog povrća, može pomoći vašem telu da apsorbuje gvožđe i lakše ga koristi.

Ako imate nedostatak vitamina B12, preporučuje se da jedete što više namirnica koje sadrže ovaj vitamin. To je govedina, piletina, riba, školjke i jaja.

Ukoliko ste zabrinuti zbog izgleda noktiju ili mislite da imate nedostatak hranljivih sastojaka iz bilo kog drugog razloga, važno je da se odmah obratite lekaru.

Zdravstveni radnik će pregledati vašu ličnu medicinsku istoriju i sprovesti odgovarajuće testove  kako bi uspostavio dijagnozu i propisao odgovarajuću terapiju.

I sa nedostatkom gvožđa i nedostatkom vitamina B12, lekar vam može propisati dodatne suplemente kako bi pomogao vašem telu da dobije potrebnu ishranu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako kafa utiče na naš organizam
Kafa

Jutarnja šoljica

20.04.2022. 18:05

Kako kafa utiče na naš organizam

Ukoliko vam je šoljica kafe neophodna da otvorite oči ujutru, ili da ne zaspite nakon ručka, to je sasvim u redu. Međutim, ako se pretera sa količinom kofeina tokom dana, to se može loše odraziti na zdravlje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve