Zdravlje
23.12.2022. 03:05
Beta

Batut

Bivalentne vakcine protiv kovida dostupne od ponedeljka

Vakcina
Izvor: Pfizer

Bivalentne vakcine protiv kovida 19, kompanije "Moderna", od ponedeljka 26. decembra biće dostupne građanima Srbije na punktovima domova zdravlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

 

Kako se navodi u objavi na njihovom sajtu, u toku je distribucija tih vakcina prema institutima i zavodima za javno zdravlje.

Bivalentna vakcina, kako su objasnili, bazirana je na tehnologiji RNK vakcine i sadrži originalni, vuhanski soj i modifikovani BA.1 omikron soj korona virusa.

Prema preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, bivalentna vakcina može se primeniti isključivo kao buster doza, kod osoba uzrasta 12 godina ili starijih, odnosno kod osoba koje su ranije primile bar dve primarne doze vakcine.

Uslоv zа vакcinаciјu bivаlеntnоm vакcinоm је dа је prоšlо nајmаnjе tri mеsеcа оd primаnjа pоslеdnjе dоzе vакcinе prоtiv kovida 19, ili nајmаnjе tri mеsеcа оd prеlеžаnе infеkciје коd pоtpunо vаkcinisаnih оsоbа.

Bivаlеntnа vаkcinа kао bustеr dоzа sе, kako se dodaje u saopštenju, nаrоčitо prеpоručuје kod osoba starijih od 50 godina, osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, osobama sa komorbiditetima, korisnicima i zaposlenima u domovima za stare i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Još 68 beba treba da primi pravu BSŽ vakcinu
beba

GAK Narodni front

22.12.2022. 12:10

Još 68 beba treba da primi pravu BSŽ vakcinu

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od 676 beba koje su u GAK Narodni front u Beogradu primile fiziološki rastvor umesto BCG vakcine, njih 608 u međuvremenu vakcinisano.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve