Zdravlje
12.01.2023. 22:25
Beta

Ministarstvo zdravlja

Evo koliko još beba treba da primi BSŽ vakcinu

bebaporodiliste.png

Od 676 beba koje su umesto BSŽ vakcine primile fiziološki rastvor u GAK "Narodni front" u Beogradu, do 11. januara vakcinu je primilo 614 beba, saopštio je Ministarstvo zdravlja Srbije.

U saopštenju se navodi da se pozivu Ministarstva zdravlja da ponove vakcinaciju, odnosno da deca dobiju BSŽ vakcinu, odazvali roditelji 521 beba u Beogradu i 93 van glavnog grada.

"Za vakcinaciju su ostale još 62 bebe - 55 iz Beograda i sedam van Beograda. Roditelji 29 beba još nisu zakazali ponuđene termine", navodi se u saopštenju i dodaje da je "privremene kontraindikacije imalo 29 beba".

Ministarstvo napominje "da deca mogu biti vakcinisana ovom vakcinom sve dok ne napune godinu dana".

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odlučilo je da ne pokreće krivični, već prekršajni postupak protiv zaposlenih u GAK "Narodni front" zbog "vakcinacije" beba fiziološkim rastvorom umesto BSŽ vakcinom, jer kako je navedeno, novorođenčad nisu bila zdravstveno ugrožena davanjem fiziološkog rastvora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Epidemiolog o tome zašto je važno da deca na vreme prime MMR
vakcine

Nebojša Bohucki

16.12.2022. 07:05

Epidemiolog o tome zašto je važno da deca na vreme prime MMR

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica Nebojša Bohucki izjavio je da je opseg vakcinacije dece u Subotici vakcinom MMR protiv morbila, zaušaka i rubeole dobar, u odnosu na druge opštine i gradove u Srbiji, ali da roditelji često ne vakcinišu decu pravovremeno, što može imati opasne posledice.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve