Zdravlje
24.03.2023. 14:10
Marko R. Petrović

Propusti i povlačenja

Igranje životom: Ko je odgovoran za ispravnost vakcina

beba, bebe, vakcina
Izvor: Shutterstock / Africa Studio

Kada je prošle godine više od 600 beba rođenih u GAK "Narodni front“ umesto BSŽ vakcine dobilo fiziološki rastvor, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odlučilo je da ne pokreće krivični, već prekršajni postupak protiv zaposlenih, pošto nema elemenata krivične odgovornosti jer, kako su istakli, 676 beba koje su primile samo rastvarač nije bilo zdravstveno ugroženo.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je još dodala i kako "jeste napravljen propust, ali nije bio ugrožen život nijednog deteta“, te je poentirala i time da je odbijena ostavka koju je zbog svega ponudio doktor Željko Miković, vršilac dužnosti direktora GAK "Narodni front“.

Ovih dana Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak“ hitno je povukao jednu od serija BSŽ vakcina "zbog minimalnog odstupanja od specifikacije leka“. Sporna serija cepiva zamenjena je drugom.

"Vodeći brigu o bezbednosti i zdravlju stanovništva Srbije, institut ’Torlak’ je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek ’BCG vakcina, liofilizovana’ usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju broj 2710822 sa teritorije cele zemlje“, navodi se u saopštenju Instituta.

Kako lekari tvrde, ni u ovom slučaju neće se dogoditi ništa strašno. Ničiji život nije ugrožen, u ovom trenutku. Međutim, kako je "Torlak“ zaključio da vakcina nema dovoljno visoku efikasnost te da bakterija tuberkuloze u vakcini nije dovoljno efikasna i ne može da izazove dovoljno snažni imuni odgovor, može da se očekuje da deca koja su primila vakcinu iz ove serije neće imati adekvatan imuni odgovor. Odnosno, u slučaju da dođu u dodir sa virusom tuberkuloze, što jeste malo verovatno, imaće više šanse i da se razbole od one dece koja su primila "vakcinu bez greške“. Ako pre toga ne budu ponovo vakcinisana ispravnim cepivom.

Postupak "Torlaka“ koji je brzo reagovao i u roku od 24 sata povukao spornu seriju jeste za svaku pohvalu. Ali kao i u slučaju sa BSŽ vakcinama s kraja prošle godine, a u pitanju su bila bugarska, a ne Torlakova cepiva, neizostavno je postaviti pitanje odgovornosti.

Dakle, ko je odgovoran za davanje fiziološkog rastvora umesto vakcine, odnosno ko je kriv za proizvodnju felerične vakcine? Istina, u oba slučaja reč je bila o, uslovno rečeno, manjim incidentima koji, na svu sreću, nisu doveli ni do kakvih ljudskih žrtava. A šta bi bilo da nije bilo tako? I da li je potrebno da dođe do toga kako bi neko reagovao?

Ovo je, bukvalno, igranje životom. I to životima najmlađih. Možda ne treba "tražiti nečije glave“, ali svakako ne bi smelo da se dogodi i da "pojede vuk magarca“.

S druge strane, na neki način ni ne čudi sve ovo što se događa. Činjenica je da neko kao da sistematski radi na uništavanju "Torlaka“ u poslednjih dvadesetak godina. Institut koji je nekada bio lider u oblasti vakcina decenijama tavori.

Punih 15 godina, od 2005. do 2020. godine, "Torlak“ nije proizveo svoju vakcinu protiv gripa. A i tada kada je konačno počeo da ih pravi nije uspeo da "izbaci“ dovoljan broj doza za vakcinaciju onih koji su želeli da se zaštite od gripa.

U asortimanu "Torlaka“, međutim, nema više vakcina kao što je polio, vakcina protiv dečje paralize, koja se nalazi u kalendaru obavezne imunizacije, a uz to je bila i dobar izvozni proizvod.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prvo osnovno tužilaštvo radi na slučaju BSŽ vakcine u GAK Narodni front
bebe

"Bebe nisu ugrožene"

28.10.2022. 10:03

Prvo osnovno tužilaštvo radi na slučaju BSŽ vakcine u GAK Narodni front

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je povodom navoda da je u beogradskoj Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) "Narodni front" 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine, saopštilo da je formiralo predmet i uputilo policiji zahtev za prikupljanje obaveštenja.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve