Zdravlje
27.04.2023. 21:05
Beta

Danica Grujičić

"Sva porodilišta će biti sređena u najskorijem mogućem vremenu"

1
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja, Danica Grujičić, izjavila je  da će sva porodilišta u Srbiji biti uređena "u najskorijem mogućem vremenu" jer je to, kako je navela, u februaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio ministru finansija Siniši Malom.

"Obećanje, izvršenje naređenja, da, bukvalno će sva porodilišta u Srbiji biti sređena u najskorijem mogućem vremenu. Morate napraviti projekat, morate dobiti određene građevinske dozvole, ali to je nešto na čemu ćemo raditi", rekla je Grujičić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje poslanika Dveri Boška Obradovića.

Ona je kazala da su odobrena sredstva za GAK Narodni front, čija izgradnja nove zgrade počinje u drugoj polovini 2024. godine.

Kako je navela, za renoviranje GAK u Nišu izdvojeno je 900 miliona dinara.

"Pojedinačni slučajevi nekorektnog ponašanja prema trudnicama i pojedinačne slučajeve kako izgledaju određena porodilišta, nisu pravilo, ne danas u Srbiji", rekla je Grujičić.

Na pitanje Obradovića o odluci od 21. novembra 2022. godine o smenjivanju direktorke beogradske Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr. Laza Lazarević", Ivane Stašević Karličić koja i dalje nije smenjena, Grujičić je rekla da je dala taj predlog Vladi i da se dogovorila s "jednom profesorkom" da privremeno zauzme mesto direktorke.

"Predložena direktorka se povukla posle toga i ostalo je samo na Vladi razrešenje gospođe Stašević Karličić. Skoro smo - 11. aprila, dali predlog za imenovanje opet privremeno nove direktorke koja je lekar u toj ustanovi i koja je dobila otkaz. I to je sad na Vladi, ja sam svoje mišljenje kao ministar rekla", navela je Grujičić.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je u Skupštini da nikada nije bilo više subvencija za majke i porodilje.

"Finansijska sredstva koja idu u Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji su samo mali deo sredstava koja su izdvojena i usmerena na poboljšanje uslova u porodilištima i poboljšanje života majki i porodilja. Sada su subvencije za treće dete skoro dva miliona, a za četvrto skoro tri miliona dinara", rekla je Kisić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srpska porodilišta na Kosovu: Rođeno 100 beba više nego prošle godine
beba

Lepa vest

19.12.2022. 12:15

Srpska porodilišta na Kosovu: Rođeno 100 beba više nego prošle godine

U tri srpska porodilišta na Kosovu i Metohiji, u Gračanici, Pasjanu i u Severnoj Mitrovici, do 15. decembra rođeno je 911 beba, što je oko 100 beba više u odnosu na celu prethodnu godinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve