Zdravlje
13.02.2024. 04:00
R.E./ Stetoskop

Zdrave navike

Dečija oralna higijena: Zbog čega je VAŽNA uloga roditelja

dete, devojčica, pranje zuba
Izvor: Shutterstock

Zdravi zubi su važni za srećno detinjstvo. Oni omogućavaju bezbolno žvakanje, pravilan govor i lep dečiji osmeh. Međutim, deca imaju specifične potrebe kada je reč o oralnoj higijeni, a roditelji imaju odgovornost da ih upute ka zdravim navikama.

Očuvanje zdravih zuba kod dece igra ključnu ulogu u razvoju opšte oralne higijene i zdravih navika koje će pratiti decu tokom celog života. Kroz pravilnu brigu o zubima od najranijeg uzrasta, roditelji igraju ulogu u sprečavanju oralnih bolesti kod dece.

Opšta preporuka koja važi za sve jeste da deca peru zube dva puta dnevno, ujutro i uveče - nakon doručka i večere. Nakon konzumacije slatkiša ili kiselih napitaka, može biti korisno dodatno ispiranje usta vodom. Osim pravilnog četkanja zuba, posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju jezika, jer se na njemu često zadržavaju bakterije koje mogu doprineti stvaranju karijesa.

Čišćenje zuba može biti zabavno

 • Povežite čišćenje zuba sa zabavnim aktivnostima - pevajte pesmice o čišćenju zuba, koristite peščane satove u obliku životinja ili pretvorite čišćenje zuba u igru lova na bakterije.
 • Budite uzor - deca uče kroz ponašanje, te je važno da u vašoj rutini oralne higijene vide uzor.
 • Nagradite dobre navike - Možete koristiti stiker karte ili male nagrade kako bi motivisali decu da redovno peru zube.
 • Izaberite dečju četkicu i pastu za zube - Deca se više zanimaju za raznobojne četkice sa likovima iz crtanih filmova, te Vam može pomoći u ovom zadatku.
 • Fluorid je presudan za jačanje zuba i sprečavanje karijesa.
 • Upotreba konca i interdentalnih četkica.

Razvoj zuba kod dece

 • do 6 meseci - Bebama još ne treba čistiti zube, ali briga o ustima i desnima i dalje je važna. Koristite čistu, vlažnu gazu ili naprstak s mekom gumicom za brisanje desni i jezika nakon hranjenja.
 • 6-12 meseci - Pojavljuju se prvi mlečni zubi. Koristite malenu četkicu s mekim dlakama i dečiju pastu za zube za bebe (veličine zrnca pirinča). Zube treba čistiti dva puta dnevno.
 • 1-3 godine - Više prvih zuba izbija, a deca počinju razvijati motoriku potrebnu za samostalno čišćenje. Roditelji i dalje trebaju nadzirati i pomagati u čišćenju, koristeći četkicu za zube za malu decu i pastu za zube veličine graška.
 • 3-6 godina - Deca razvijaju veću samostalnost ali i dalje im je potrebna pomoć i podsetnik za pravilno čišćenje zuba.
 • 6-12 godina - Počinju izbijati stalni zubi. Deca mogu početi koristiti pastu za zube za odrasle, ali u manjim količinama. Ponavljanje tehnike četkanja i korišćenja konca za zube i dalje je važno.
 • 12 godina i kasnije - Uskoro će im biti svi stalni zubi. Naglasite redovno čišćenje zuba i korišćenje konca, kao i posete stomatologu na svakih 6 meseci.

Ishrana i nastanak karijesa kod dece

Jasno je da ishrana ima značajan uticaj na oralno zdravlje svih ljudi, a naročito na zubiće dece. Važno je imati ishranu bogatu voćem, povrćem i mlečnim proizvodima, a ograničiti unos šećera. Slatki napici i grickalice mogu značajno uticati na nastanak karijesa, piše "Stetoskop".

Svakodnevna ishrana deteta treba da sadrži:

 • Kalcijum i fosfor - zbog njih zubi ostaju snažni.
 • Vitamin D - pomaže telu da apsorbuje kalcijum iz hrane, a ima ga u ribi, jajima i sunčevoj svetlosti.
 • Vitamin C - održava zdravlje desni, ima ga u citrusima, jagodama i paprikama.
 • Voda - neophodna za hidrataciju i ispiranje ostataka hrane iz usta. Osim toga, voda može pomoći u održavanju ravnoteže pH vrednosti u ustima, smanjujući kiselost koja može doprineti karijesu.

Redovna poseta zubaru

Roditelji imaju najvažniju ulogu u edukaciji dece o oralnoj higijeni, a samim tim i o opštem zdravlju. Kroz igru i zabavne aktivnosti, roditelji mogu učiniti četkanje zuba privlačnim i zabavnim iskustvom, stvarajući temelj za dugoročnu oralnu disciplinu. Takože, važno je dete naučiti i pravilnom ponašanju tokom vađenja zuba.

„Rano uvođenje redovne posete zubaru kod dece je presudno za prevenciju i održavanje zdravih zuba. Prva poseta zubaru može se obaviti čim dete napuni jednu godinu, kako bi se rano identifikovali potencijalni problemi i pružile smernice za pravilnu oralnu negu kod kuće. Takođe, deca od malih nogu razvijaju otvoren i iskren odnos prema svom lekaru - stomatologu. Važno je na vreme decu naučiti da ukoliko imaju strah od zubara, on nije opravdan i poseta stomatologu nije uvek prijatna ali se može odložiti, ali ne i izbeći“ poručuje stomatolog dr Aleksandar Apostoloski.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakve zube imaju građani Srbije
Zubi

Batut

17.05.2023. 08:00

Kakve zube imaju građani Srbije

U Srbiјi, po poslednjem istraživanju iz 2019. godine, 55,3 odsto оdrаslih prоcеnjuје stаnjе svојih zubа i ustа kао dоbrо, objavio je Institut za javno zdravalje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve